Cozonac dospit de post

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Cui nu i-ar placea sa manance cozonac in timpul postului?Atunci aceasta reteta de cozonac de post va va satisface aceasta dorinta.

Ingrediente

    • 2 kg faina
    • 500 gr margarina
    • 250 ml ulei
    • 500 gr zahar
    • 2 lingurite rase de sare
    • 1 lingurita sofran
    • 50 gr drojdie proaspata
    • esente cat maimulte:rom,coaja de lamaie, coaja de portocala, vanilie,scortisoara
    • 1 litru apa

Instructiuni de preparare

  1. Preparam plamadeala de cozonac. In 2 cani de apa calduta dizolvi drojdia, adaugi jumatate din cantitatea de zahar, jumatate din cantitatea de ulei,2 cani de faina si bati bine cu lingura de lemn. Acoperi plamadeala cu un prosop curat si lasi sa creasca la cald.
  2. Intre timp, in restul de apa calda dizolvi restul de zahar si adaugi esentele.
  3. Intr-o craticioara topesti margarina cu restul de ulei. Intr-un lighean suficient de mare, cerni restul de faina, apoi torni plamadeala crescuta,apa calda cu esentele si framanti.aluautul obtinut trebuie sa fie moale. Daca este totusi prea tare mai poti adauga putina apa calduta. Pe masura ce framanti, adaugi cate o lingura din  amestecul de margarina cu ulei. Framati aluatul ca si cozonacul obisnuit de dulce,pana se incorporeaza toata margarina,iar aluatul incepe sa scoata bule de aer. Acoperi cu un prosop si lasi la cald sa creasca.
  4. Cand aluatul si-a dublat volumul se imparte in forme de cozonac unse cu putin ulei. Pe masa unsa cu ulei, intinzi bucati de aluat groase de 2 cm, pe care le umpli cu nuca, rahat sau stafide, dupa prefetinte.
  5. Cozonacii asezati in forme, nu trebuie sa depaseasca jumatatea acesteia. Ungi cozonacii cu apa indulcita cu zahar, presari zahar tos  si ii bagi in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius. Cand introduci cozonacii la cuptor focul sa fie mic, apoi in timp ce stau in cuptor maresti flacara.
  6. Dupa 50-60 de minute, cozonacii rumeniti ii scoti pe o planseta, si ii lasi sa se raceasca.

Recomandari

Patiserie