Cozonac pe etaje

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Cozonacul este o prăjitură tradiţională românească şi bulgărească (kozunak), fiind în mod tradiţional gătită de Paşte şi Crăciun.Cozonacul pe etaje este o reteta relativ usor de preparat dar delicioasa datorita umpluturii.

Ingrediente

    PENTRU ALUAT:

    • 1 kg faina
    • 4 oua
    • 4 galbenusuri
    • 200 gr zahar
    • 500 ml lapte
    • 150 gr unt
    • 60 gr drojdie
    • coaja rasa de portocala si de lamaie
    • esenta de vanilie
    • sare

    PENTRU UMPLUTURA:

    • 400 gr nuca macinata
    • 4 albusuri
    • 2 linguri cacao
    • 50 ml rom
    • 200 gr zahar

    PENTRU DECOR:

    • 2 linguri zahar pudra vanilinat

Instructiuni de preparare

  1. Pentru a pregati aluatul cerni faina de 2-3 ori intr-un castron mare. Amesteci separat drojdia cu jumatate din cantitatea de lapte caldut si 2 linguri de faina.O lasi la dospit, in loc cald pentru 15 minute.
  2. Amesteci laptele ramas cu zaharul,ouale,galbenusurile, aromele, putina sare si le asezi in mijlocul fainii din castron. Adaugi maiaua dospita si framanti bine, adaugand treptat untul topit, pana aluatul devine omogen si elastic. Acoperi castronul cu un prosop si il lasi la crecut pentru 40 minute in loc cald.
  3. Intre timp prepari umplutura. Amesteci nucile macinate cu albusurile batute spuma tare, cacaua, romul si zaharul. Intinzi 2/3 din aluat in foaie, asezi 2/3 din umplutura, rulezi si pui cozonacul intr-o forma rotunda, uns cu ulei si tapetata cu faina sau hartie de copt. Deasupra cozonacului asezi un rulou mai mic umplut cu aceeasi compozitie, din ingredientele ramase.
  4. Lasi sa se coaca circa 45-50 de minute. Dupa racire, presari zahar pudra vanilinat pe cozonac.

Recomandari

Patiserie