Baba cu rom

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Baba cu rom sunt prajiturele clasice, cu drojdie, insiropate pana devin lucioase si lipicioase. Baba se servesc de regula cu fructe proaspete, precum zmeura.

Ingrediente

    PENTRU ALUAT:

    • 50 gr sultanine(stafide)
    • 230 gr faina
    • sare
    • 3 oua batute
    • 150 ml rom
    • 1 lingura zahar
    • 7 gr drojdie uscata
    • 30 gr unt moale

    PENTRU SIROP:

    • 250 gr zahar tos
    • coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
    • 300 ml apa
    • romul ramas dupa macerarea sultaninelor

    USTENSILE:

    • 6 forme dariole de 150 ml
    • tava joasa mare pentru insiropat
    • o tava joasa

Instructiuni de preparare

  1. Puneti sultaninele la macerat in rom. Separat cerneti faina, zaharul si sarea intr-un castron, apoi adaugati drojdia si amestecati. Adaugati ouale si untul si amestecati pana cand se omogenizeaza.
  2. Strecurati stafidele pastrand romul, si incorporati-le in ametsec. Impartiti aluatul in doua si bagati o parte la frigider. Cu lingura, umpleti formele de dariole, la nu mai mult de  o treime. Acoperiti formele cu un servet de bucatarie textil umezit, sau cu folie de plastic alimentar si lasati-le la dospit 20 de minute, la loc cald. Daca aluatul creste peste marginea formelor, indepartati surplusul.
  3. Puenti prima sarja de baba in tava si coaceti 10 minute, pana se rumenesc. Scoateti-le din cuptor, raciti-le 10 minute si rasturnati-le pe un gratar. Intre timp puneti la copt si a doua sarja de baba cu aluatul de la frigider.
  4. Faceti siropul de rom si lamaie, pentru acre turnati apa, zaharul si romul  ramas, impreuna cu coaja rasa si sucul de lamaie intr-o cratita si aduceti la punctul de fierbere. Continuati sa fierbeti la foc mic, foc mic, fara clocote, pana cand se dizolva zaharul, iar apoi, pana se leaga siropul.
  5. Turnati siropul in tava si puneti in el prima sarja de baba. Lasati-le sa se insiropeze, intorcandu-le din cand in cand, pana cand se vor umfla si vor deveni lucioase, apoi scoateti-le pe un platou mare.
  6. Reincalziti siropul si insiropai a doua sarja. Dupa ce s-au insiropat si le-ati pus pe toate pe acelasi platou, turnati peste ele restul de sirop si lasati-le pana se racesc complet.

Recomandari

Patiserie