Coliva- varianta 2

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Coliva este un preparat foarte gustos, care il prepara mai ales batranele.

Ingrediente

    • 500 gr grau arnaut (pisat)
    • 300 gr zahar
    • 250 gr nuci pisate
    • 3 litri apa
    • coaja rasa de lamaie
    • coaja rasa de portocala
    • vanilie
    • 100 gr pesmet fin
    • 1 lingura cacao
    • 1 lingurita sare
    • 100 gr zahar pudra
    • granule de ciocolata

Instructiuni de preparare

  1. Se alege graul de impuritati si se spala in 9 ape, spune traditia. Se pune graul intr-un vas de 5 litri, cu peretii grosi. Se acopera graul cu apa rece, se pune sarea si se asaza oala pe foc. Imediat ce incepe apa sa clocoteasca, se reduce flacara si se pune o tava intre fundul vasului si flacara. Se lasa la fiert pe foc foarte mic 3-4 ore, amestecand din cand in cand, pana cand graul se umfla, se inmoaie si absoarbe lichidul, capatand un aspect fainos. 
  2. Se incearca un bob si, cand este aproape fiert, se pune zaharul. Se amesteca bine. Graul trebuie sa fie bine legat, in asa fel incat lingura sa stea dreapta in compozitie. Se ia oala de pe foc si se iasa sa se raceasca. Graul caldut se amesteca foarte bine cu mana, impreuna cu nucile, coaja de lamaie si de portocala si vanilia. Se potriveste de gust. Se acopera o tava sau o farfurie cu folie de aluminiu, se rastoarna coliva si i se da forma cu un cutit ud. 
  3. Se pudreaza cu pesmet peste care se cerne zahar pudra. Se decupeaza intr-o foaie de hartie o cruce, se pune foaia peste coliva si se umple golul cu cacao sau cu granule de ciocolata. Se ridica foaia si se orneaza cu granule de ciocolata. Se da la rece.

Recomandari

Aperitive