Stollen

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Stollen este un cozonac nemtesc, specific sarbatorilor de Craciun si, in care se regasesc multe fructe uscate si aromate.

Ingrediente

    • 175 ml lapte caldut
    • 2 lingurite drojdie uscata
    • 75 gr zahar tos
    • 1 ou
    • 1 1/2 lingurite sare
    • 75 gr unt moale
    • 1 lingurita mirodenii
    • 350 gr  faina
    • 250 gr fructe uscate
    • 200 gr martipan alb
    • unt topit si zahar pudra pentru decor

    USTENSILE:

    • tava de cozonac unsa cu unt

Instructiuni de preparare

  1. Turnati laptele intr-o cana sau intr-un bol, amestecati-l cu drojdia uscata si lasati-l deoparte 10 minute, pana cand maiaua devine spumoasa. Intr-un castron mare, amestecati maiaua cu zaharul, oul, sarea, untul, iar apoi adaugati faina si mirodeniile. Cand aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe castron, puneti-l pe o planseta presarata cu faina si incorporati fructele uscate. Continuati sa framantati pana cand aluatul devine elastic, circa 10 minute. Apoi, puneti aluatul intr-un castron uns cu unt, acoperiti-l cu folie alimentara si lasati-l sa dospeasca la cald, aproximativ o ora.
  2. Bateti aluatul ca sa se lase, transferati-l din nou pe planseta tapetata cu faina si intindeti in foaie dreptunghiulara. Formati un fir lung de martipan si plasati-l in mijlocul foii de aluat. Aranjati aluatul in asa fel, incat sa ascunda complet martipanul. Uniti marginile preparatului, intoarceti-l invers si,  cu sucitorul, formati o adancitura de-a lungul cozonacului.
  3. Coaceti preparatul in tava  de cozonac unsa cu unt, pana se rumeneste. Dupa coacere, lasati-l sa se raceasca pe un gratar, ungeti-l cu untul topit si presarati-l cu zahar pudra.

Recomandari

Panificatie