Pasca cu smantana

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Pasca cu smantana este o pasc aromata si gustoasa, specifica sarbatorilor de Paste!

Ingrediente

    PENTRU ALUAT:

    • 1 kg faina
    • 8 galbenusuri
    • coaja de lamaie
    • 250 ml lapte dulce
    • 300 gr zahar
    • 200 gr unt

    PENTRU UMPLUTURA:

    • 1 litru smantana
    • 3 galbenusuri
    • vanilie
    • coaja de lamaie
    • 100 gr stafide
    • sare
    • 300 gr de zahar tos

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 4-6 persoane

  1. Framanti un aluat de cozonac pe care il lasi la dospit 2 ore, apoi il imparti in 4 parti si intinzi fiecare bucata de aluat ca un sul. Se folosesc 3 bucati de aluat, restul se imparte in 3 si se pune pe fundul tavii. Ca sa nu se rupa cand se scoate din forma, pasca trebuie sa aiba o baza de aluat. Cu acest sul faci o coroana in jurul unei cratite unse cu unt, iar in mijlocul cratitei pui o foaie subtire de aluat, apoi o parte de umplutura, ceva mai inalta decat aluatul. Cratita o introduci in cuptorul cald si o lasi la copt ca pentru orice cozonac.
  2. Dintr-un kilogram de faina faci 3-4 pasti cu smantana sau cu orice alt fel de umplutura. Scurgi smantana, cat creste aluatul, printr-un tifon curat, pus in doua, pe fundul unei site obisnuite. Peste tifon pui smantana si lasi sa se scurga zerul. Rastorni intr-un castron adanc, amesteci usor cu zaharul, stafidele, coaja de lamaie, eventual cateva fructe confiate, cu vanilia si galbenusurile frecate separat. Imparti amestecul in trei sau patru parti, dupa cat aluat ai, asezi in forma si lasi putin la dospit, apoi pui in cuptorul fierbinte. Cand aluatul s-a rumenit, pasca este coapta.
  3. Lasi sa se raceasca in forma 30 de minute, apoi pui peste gura cratitei o farfurie mare, intorci cratita si lasi sa cada continutul. Pui o alta farfurie peste farfuria pe care s-a scos pasca, intorci ca sa ai la baza aluatul copt si lasi alaturi de cozonaci sa se raceasca. Daca ai forme speciale cu fundul detasabil inlaturi mai multe operatii riscante, in timpul carora pasca se poate rupe.

Recomandari

Patiserie