Cozonac moldovenesc-varianta 2

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Cozonacul moldovenesc este aromat, gustos si foarte pufos.

Ingrediente

    • 1 kg faina
    • 10 galbenusuri
    • drojdie de bere cat o nuca de mare
    • 100 gr untura
    • 200 ml ulei
    • sare
    • 300 gr zahar tos
    • 1 lingura cu zahar farin
    • vanilie
    • 300 gr nuci macinate
    • 2 linguri cu rom
    • 100 gr stafide
    • 1 lingura cu cacao
    • 3 linguri cu zahar
    • 500 ml lapte

Instructiuni de preparare

  1. Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste in cuptor, la foc mic.
  2. In 500 ml lapte pus in vas pe foc mic se adauga zaharul, se amesteca si se lasa pe flacara mica pana se topeste zaharul.
  3. Cu 250 ml lapte clocotit se amesteca 4 linguri cu faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat). Se freaca drojdie de bere cat o nuca cu o lingura cu zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit. Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framantatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intai bine ouale in aluat, se framanta 15 minute, dupa care se adauga ulei pus cate putin si untura de porc proaspata. Se framanta o ora, aducand aluatul spre centrul vasului de framantat, Se lucreaza la temperatura ridicata, cu usa si fereastra inchise. Este gata atunci cand aluatul face basici.
  4. Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamaie sau de portocala rasa, sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framantatul.
  5. Cat aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas cu 3 linguri cu zahar tos, cu stafide, 2 linguri cu rom si cacao cernuta proaspat. Amestecul se omogenizeaza si se intinde pe foaia de aluat, pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime. Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora, dupa care se pun cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru jumatate de ora, si se coc fara sa se inchida ermetic usa aragazului.
  6. Cand se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu 1 lingura cu zahar farin si se cern impreuna peste cozonacii calzi.
  7. Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decat in camere aerisite si curate.

Recomandari

Panificatie