Rata cu portocale

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Rata cu portocale este o reteta clasica din bucataria frantuzeasca.Nu va temeti, reteta este pretentioasa, dar este foarte usoara, si o puteti prepara oricand la dumneavoasta acasa pentru a o savura impreuna cu cei dragi.

Ingrediente

    • 2 bucati piept de rata (congelat sau proaspat)
    • 4-5 portocale
    • 200 ml vin alb
    • 200 ml supa de pui
    • 6 linguri sos de soia
    • 2 linguri vin rosu
    • 3 linguri zahar brun
    • 1 baton scortisoara
    • 2-3 mere mici coapte
    • sare si piper

Instructiuni de preparare

  1. Pieptul de rata daca este congelat se lasa sa se dezghete, apoi se urmeaza procedurile ca si cu cel proaspat. Se spala carnea si se usuca tamponand cu prosoape absorbante,se condimenteaza cu sare si piper si se pune intr-un castron care se lasa la temperatura camerei pana se prepara sosul.
  2. Se cojesc doua portocale cu un cutit bine ascutit, se taie coaja bucatele si se amesteca cu zeama stoarsa de la toate portocalele. Se adauga supa de pui, vinul alb, zaharul brun su batonul de scortisoara rupt in bucati mai mici.Se pune compozitia pe foc, la flacara mica, si se lasa circa o ora, amestecand des, pana cand sosul scade si devine gelatinos.
  3. Se asaza pieptul de rata cu pielea in joc, intr-o tigaie neaderenta in care s-a pus o lingura de ulei. Se lasa sa se prajeasca 7 minute cu capacul pus, se scurge grasimea formata si se intoarce carnea pe partea cealalta, si se mai lasa 7 minute.Se mai lasa inca 3 minute pe partea cu pielea, apoi  se opreste flacara. Se scurge grasimea grasimea adunata, se adauga sosul de soia si vinul rosu si se lasa carnea sa se odihneasca 10 minute in sos. Din cand in cand se stropeste deasupra cu sosul din tigaie, pentru a  se patrunde uniform aromele.
  4. Se asaza pipetul de pui in alta tigaie in care s-a pus sosul facut din zeama de porocale, se pune pe foc mic 5 minute apoi se acopera cu un capac si se lasa pana se raceste complet, apoi se poate felia si servi alaturi de o garnitura de legume sote.

Recomandari

Friptura sau Gratar