Zacusca traditionala

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Desi sunt multe retete de zacusca noi va oferim reteta originala de zacusca traditionala. Fie ca e pentru a o tine in camara pentru la iarna fie ca o preparat pentru a o consuma proaspata zacusca traditionala are aroma ei specifica.

Ingrediente

    • 10 kg vinete
    • 5 kg ardei capia sau gogosari
    • 2 kg ceapa
    • 2 kg rosii
    • 750 ml ulei
    • 1 capatana de usturoi
    • 3-4 foi de dafin
    • 2 linguri cu sare
    • 2 linguri cu piper boabe

Instructiuni de preparare

  1. Se spala vinetele si se coc pe rand in cuptorul ara­gazului sau pe un gratar pus direct pe jar. Se intorc des sise scot cand s-au inmuiat, iar coaja a crapat usor. Se cura­ta de coaja cat sunt fierbinti, se inlatura codita si se pun in siruri stranse pe un gratar sau pe o sita. Se lasa la scurs 4-5 ore, dupa care se curata de seminte dupa ce s-au rupt fasii, apoi se scurg din nou. Se toaca marunt numai cand se pun in vasul cu celelalte legume sa fiarba.
  2.  Ardeii copti se strang intr-un lighean si se curata de seminte, coaja si cotoare cand s-au racit; apoi se toaca marunt si se pun sa fiarba cu ceapa. Se curata ceapa, se taie bucati si se lasa in apa rece 1/4 ora. Se toaca marunt si se pune sa fiarba cu 750 ml ulei intr-un ceaun mare sau o oala cu fund dublu. Se lasa vasul pe foc mic pentru ca ceapa sa nu se arda si sa nu se ingalbeneasca. Sucul lasat de ceapa ajuta leguma sa fiarba si sa nu se prajeasca. Cand ceapa s-a inmuiat (30 de minute  de fierbere) se adauga ardeii copti si pulpa de rosii obtinuta din rosiile date pe razatoare. Tot acum se pun: usturoiul curatat si tocat marunt, foile de dafin, sarea si piperul boabe.
  3. Dupa 1 ora de fierbere se adauga vinetele tocate si se amesteca in vas cu o lingura mare de lemn. Se pune vasul in cuptorul aragazului sau se scade zacusca pe plita sau pe foc mic, sub supraveghere: se amesteca in vas mai des, se potriveste focul etc. Cand zacusca se tine de lingura se trece in borcane curate, incalzite in cuptor, care se leaga cu celofan sau se inchid ermetic cu capace ume­zite cu alcool de 80° sau tuica tare. Se pun borcanele intre paturi pentru 30-40 ore, apoi se trec in camara.

Recomandari

Conserve si Muraturi