Zacusca traditionala

Desi sunt multe retete de zacusca noi va oferim reteta originala de zacusca traditionala. Fie ca e pentru a o tine in camara pentru la iarna fie ca o preparat pentru a o consuma proaspata zacusca traditionala are aroma ei specifica.

4.5 stars based on 35 reviews
  • Zacusca traditionala pastreaza aromele legumelor cat si vitaminele continute de ele. Zacusca traditionala pastreaza aromele legumelor cat si vitaminele continute de ele.
  • Zacusca traditionala este foarte delicioasa de te lingi pe degete. Zacusca traditionala este foarte delicioasa de te lingi pe degete.

Ce ingrediente se folosesc?

  • 10 kg vinete
  • 5 kg ardei capia sau gogosari
  • 2 kg ceapa
  • 2 kg rosii
  • 750 ml ulei
  • 1 capatana de usturoi
  • 3-4 foi de dafin
  • 2 linguri cu sare
  • 2 linguri cu piper boabe

Cum se prepara?

  1. Se spala vinetele si se coc pe rand in cuptorul ara­gazului sau pe un gratar pus direct pe jar. Se intorc des sise scot cand s-au inmuiat, iar coaja a crapat usor. Se cura­ta de coaja cat sunt fierbinti, se inlatura codita si se pun in siruri stranse pe un gratar sau pe o sita. Se lasa la scurs 4-5 ore, dupa care se curata de seminte dupa ce s-au rupt fasii, apoi se scurg din nou. Se toaca marunt numai cand se pun in vasul cu celelalte legume sa fiarba.
  2.  Ardeii copti se strang intr-un lighean si se curata de seminte, coaja si cotoare cand s-au racit; apoi se toaca marunt si se pun sa fiarba cu ceapa. Se curata ceapa, se taie bucati si se lasa in apa rece 1/4 ora. Se toaca marunt si se pune sa fiarba cu 750 ml ulei intr-un ceaun mare sau o oala cu fund dublu. Se lasa vasul pe foc mic pentru ca ceapa sa nu se arda si sa nu se ingalbeneasca. Sucul lasat de ceapa ajuta leguma sa fiarba si sa nu se prajeasca. Cand ceapa s-a inmuiat (30 de minute  de fierbere) se adauga ardeii copti si pulpa de rosii obtinuta din rosiile date pe razatoare. Tot acum se pun: usturoiul curatat si tocat marunt, foile de dafin, sarea si piperul boabe.
  3. Dupa 1 ora de fierbere se adauga vinetele tocate si se amesteca in vas cu o lingura mare de lemn. Se pune vasul in cuptorul aragazului sau se scade zacusca pe plita sau pe foc mic, sub supraveghere: se amesteca in vas mai des, se potriveste focul etc. Cand zacusca se tine de lingura se trece in borcane curate, incalzite in cuptor, care se leaga cu celofan sau se inchid ermetic cu capace ume­zite cu alcool de 80° sau tuica tare. Se pun borcanele intre paturi pentru 30-40 ore, apoi se trec in camara.

Vezi retete similare

Zacusca traditionala-reteta originala Zacusca traditionala-reteta originala
Fiecare gospodina are reteta proprie de zacusca pentru iarna, dar toate retetele pleaca de la reteta originala pe care ve-o impartasim cu drag si dvs.
Zacusca din gogosari cu morcovi Zacusca din gogosari cu morcovi
Zacusca din gogosari cu morcovi este poate piarta de incercare pentru oricare gospodina deoarece este mult mai dulce si este foarte indragita de cei mici.
Zacusca de vinete cu ghebe Zacusca de vinete cu ghebe
Zacusca de vinete cu ghebe este foarte delicioasa avand un gust aparte daorita ghebelor. Servita in orice sezon, atat in post cat si in zilele de sarbatoare ofera o masa de neuitat.
Zacusca din legume crude Zacusca din legume crude
Zacusca din legume crude este foarte des preparata de gospodine deoarece nu necesita atat de mult stat in bucatarie. Gustul ramane la fel de gustos ca orice alt fel de zacusca preparata in casa.
Zacusca de ardei capia Zacusca de ardei capia
Daca zacusca este una din cele mai bune conserve de iarna, zacusca de ardei capia este una din cele mai delicioase zacusti. Zacusca de ardei capia are o picanterie combinata cu gustul dulce al ardeilor si gogosarilor care o face irezistibila.
Zacusca de vinete cu masline Zacusca de vinete cu masline
Zacusca de vinete cu masline este de nelipsit din camara cu produse pentru iarna a oricarei gospodine. Este delicioasa si foarte apreciata de pofticiosi.
Zacusca din dovlecei si morcovi Zacusca din dovlecei si morcovi
Zacusca din dovlecei si morcovi seamana la aspect mai mult cu un piure, datorita texturii fine a dovlecelului, dar gustul este mult mai aromat.
Zacusca de ardei copti Zacusca de ardei copti
Zacusca de ardei copti are un gust usor picant si foarte aromat pe care il veti indragi cu siguranta. Aceasta reteta de zacusca de ardei copti este o reteta practica care va face sa savurati bunatatile toamnei in plina iarna.
Zacusca combinata Zacusca combinata
Zacusca combinata are o aroma delicioasa datorita telinei si a patrunjelului,oferind un gust fin si delicat. Reteta de zacusca combinata pe care ve-o propunem este o reteta foarte gustoasa.
Zacusca cu ciuperci si suc de rosii Zacusca cu ciuperci si suc de rosii
Zacusca cu ciuperci si suc de rosii are avantajul ca se preprara mult mai repede decat cea cu rosii proaspete, gustul ramanand totusi, la fel.

Conserve si Muraturi de azi

Ardei umpluti cu varza Ardei umpluti cu varza
Ardeii umpluti cu varza sunt nemaipomeniti a salata alaturi de un fel principal gustos.
Ciuperci murate- varianta 2 Ciuperci murate- varianta 2
Ciupercile murate sunt delicioase iarna atat la prepararea mancarii cat si in salate sau la garnitura.