Zacusca traditionala-reteta originala

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Fiecare gospodina are reteta proprie de zacusca pentru iarna, dar toate retetele pleaca de la reteta originala pe care ve-o impartasim cu drag si dvs.

Ingrediente

    • 10 kg vinete
    • 5 kg ardei kapia sau gogosari
    • 2 kg ceapa
    • 2 kg rosii
    • 750 ml ulti
    • 1 capatana de usturoi
    • 4 foi de dafin
    • 2 linguri cu sare
    • 2 linguri cu piper boabe

Instructiuni de preparare

  1. Se spala vinetele si se coc pe rand in cuptorul aragazului sau pe un gratar pus direct pe jar. Se intorc des si se scot cand s-au inmuiat, iar coaja a crapat usor. Se curata coaja vinetelor cat sunt inca fierbinti, se inlatura codita si se pun in siruri stranse pe un gratar sau pe o sita. Se lasa la scurs 4-5 ore, dupa care se curata de seminte dupa ce s-au rupt  fasii, apoi se lasa iarasi la scurs. Se toaca marunt numai cand se pun  in vasul cu celelalte legume sa fiarba.
  2. Ardeii copti se strang intr-un lighean si se curata de seminte, coaja si cotoare cand s-au racit, apoi se toaca marunt si se pun sa fiarba cu ceapa. Se curata ceapa, se taie bucati si se lasa in apa rece 15 minute. Se toaca marunt si se pune sa fiarba in 750 gr ulei intr-un ceaun mare sau intr-o oala cu fund dublu. Se lasa vasul pe foc mic pentru ca ceapa sa nu se arda si  sa nu se ingalbeneasca. Sucul lasat de ceapa ajuta leguma sa fiarba si sa nu se prajeasca.
  3. Cand ceapa s-a inmuiat ( dupa aprox 30 de minute de fierbere) se adauga ardeii copti si pulpa de rosii obtinuta din rosiile date pe razatoare. Tot acum se pun: usturoiul curatat si tocat marunt, foile de dafin, sarea si piperul boabe.
  4. Dupa 1 ora de fierbere se adauga inetele tocate si se amesteca in vas cu o lingura mare de lemn. Se pune vasul in cuptorul aragazului sau se scade zacusca pe pita sau pe foc mic, sub supraveghere: se amesteca in vas mai des, se potriveste focul la mic.
  5. cand zacusca se tine de lingura se trece in borcane curate, incalzite in cuptor, care se leaga cu ceolofan sau se inchid ermetic cu capace umezite cu alcool sau tuica tare. Se pun borcanele intre paturi pentru 30-40 de ore, apoi se trec in camara.

Recomandari

Conserve si Muraturi