Aluat pentru tarte

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Aceasta reteta de aluat pentru tarte este reteta originala, de baza, ea putand fi oricand imbunatatita prin adaugarea multor ingrediente pentru aromatizare.

Ingrediente

    • 1 kg faina
    • 4 oua
    • 1 lamaie
    • 1 plic zahar vanilat
    • 400 gr unt
    • 4 galbenusuri
    • 400 gr zahar

Instructiuni de preparare

  1. Lasa untul sa se inmoaie la temperatura camerei sau pune-l cateva secunde in cuptorul cu microunde.
  2. Asaza faina in forma de fantana pe o planseta de lemn, pune in mijloc zaharul, galbenusurile si ouale intregi. Adauga coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si untul, apoi framanta toate ingredientele.
  3. Framanta aluatul rapid, pentru ca untul sa nu se incalzeasca la tempereatura mainilor.
  4. Cand ai obtinut un aluat omogen, inveleste-l in folie transparenta si pune-l 30 de minute sa se odiheasca in frigider inainte de a-l folosi. Poti framanta aluatul cu robotul, la viteza medie, sau amestecand toate ingredientele cu o lingura de lemn intr-un castron.

Varianta:

Daca se doreste obtinearea unui aluat mai moale, poti adauga un plic cu drojdie uscata.

Sfat:

Regulile de baza trebuie sa se tina seama pentru obtinerea unui aluat fara grunji sunt putin, dar fundamentale. Cea mai importanta este de urmat in prima faza a executiei: ai grija sa nu framanti prea mult ingredientele deoarece zaharul se poate topi in prezenta untului, aluatul rezultat risca sa se rupa.

Pentru evitarea acestui incovenient, inainte de a incepe framantatul tine mainile in apa rece pentru a scadea temperatura, putand proceda astefel de mai multe ori in timpul lucrului.

De asemenea, nu trebuie sa consideri ca aluatul este gata atunci cand a devenit omogen, ci abia atunci cand nu se mai observa resturi de ou sau unt.

Aluatul trebuie sa se odihneasca in frigider cel putin 30 de minute inainte de a-l folosi. Ideal este sa stea o noapte intreaga.

Daca vei coace foaia de aluat simplu, fara umplutura, aceasta va avea tendinta sa creasca. Pentru evitarea acestui inconvenient, inteapa fundul tartei cu furculita, acopera-l cu hartie de copt si pune deasupra o tava cu diametrul mai mic decat cea de baza. La mijlocul perioadei de coacere, indeparteaza tava mai mica si foaia de copt si da din nou la cuptor.

Daca nu ai o tava mai mica, acopera foaia de aluat din tava de tarta cu hartie de copt si pune peste ea boabe de fasole sau orez. La mijlocul perioadei de coacere, indeparteaza foaia de copt si boabele.

 

Recomandari

Tarte