Profiteroluri cu caramel

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Profiterolurile cu caramel sunt combinatia perfecta intre aluatul de ecleruri, frisca batuta si sosul luxos de caramel.

Ingrediente

    PENTRU PROFITEROLURI:

    • 90 gr faina
    • 50 gr unt
    • 2 oua batute
    • sare
    • 150 ml apa rece

    PENTRU UMPLUTURA:

    • 2 lingurite zahar
    • 300 ml  frisca lichida grasa

    PENTRU SOSUL CARAMEL:

    • 150 ml apa
    • 250 ml frisca lichida grasa
    • 250 gr zahar

    PENTRU ORNAMENTELE DIN ZAHAR ARS:

    • 150 ml  apa
    • 250 gr zahar tos

    USTENSILE:

    • hartie de copt
    • tava joasa mare, tapetat cu grasime si umezita cu apa

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 16 profiteroluri
Timp de preparare 30 minute
Timp de coacere 20 minute

  1. Indoiti pe jumtate o bucata de hartie de copt, se deschideti-o formand o margine ascutita. Cernati  faina si sarea pe hartie. aduceti apa si untul la punctul de fierbere, apoi turnati toata faina odata si, la foc mic, amestecati aluatul pana se omogenizeaza, apoi lasati-l 10 minute sa se raceasca.
  2. Incorporati treptat ouale cu o lingura de lemn pana cand amestecul este omogen si destul de tare. Incorporati complet ouale inainte de a continua.
  3. Turnati 16 lingurite de aluat in tava, si coacet-le 20 de minute, pana se rumenesc profiterolurile. Daca temperatura este prea mare reduceti focul la jumatatea timpului de coacere.
  4. Pentru sos, dizolvati zaharul in apa si fierbeti amestecul fara clocote, pana devine maroniu. Luati de pe foc si separat, incalziti frisca si amestecati-o in caramelul fierbinte si lasati sa mai fiarba impreuna 5 minute.
  5. Taiati profiterolurile coapte pe lateral, cu un cutit ascutit, apoi lasati-le sa se raceasca bine de tot pe un gratar.
  6. Pentru umplutura, bateti frisca impreuna cu zaharul pana se intareste. Umpleti profiterolurile cu  lingurita si asezati-le pe farfurioare de desert.
  7. Lasati sosul caramel sa se raceasca si  trnati-l peste profiterolurile umplute cu frisca.
  8. Pentru ornamentele de zahar ars, dizolvati zaharul in apa si fierbeti amestecul in clocote, pana devie maro inchis. Luati cratita de pe foc si introduceti-i fundul  in pa cu gheata pentru a opri fierberea. Lasati amestecul sa se raceasca pana cand are un aspect de sirop si apoi faceti cu el franjuri pe hartia de copt. Lasati ornamentele sa se raceasca si sa se intareasca inainte de a le folosi. Ideal ar fi ca ornametele sa le preparati cu mult timp inainte de a le folosi.

Recomandari

Prajituri