Prajitura cu mot

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Prajitura cu mot este o prajitura clasica foarte aromata si gustoasa, pe care o puteti prepara cu orice fel de crema doriti.

Ingrediente

    PENTRU BLAT:

    • 200 gr faina
    • 60 gr nuci macinate
    • 100 ml esenta de rom
    • 8 oua
    • 200 gr zahar
    • 1 lingura cacao
    • 1 plic praf de copt

    PENTRU CREMA SI DECOR:

    • 100 gr zahar
    • 1 litru lapte
    • 100 gr nuca
    • 1 plic zahar vanilat
    • 4 galbenusuri
    • 2 plicuri budinca de vanilie
    • 1 lingura cacao
    • 100 gr stafide
    • 300 ml frisca lichida

    PENTRU ZAHARUL ARS:

    • 1 fiola esenta de rom
    • 8 linguri zahar
    • 200 ml apa

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 12 portii
Timp de preparare 70 minute
Timp de coacere 1 ora

  1. Pentru blat se freaca galbenusurile spuma cu zaharul, apoi se adauga treptat romul si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se incorporeaza in compozitie albusurile batute spuma, apoi se imparte compozitia in 3parti egale. in prima parte se pune miezul de nuca macinat, in a doua se pune accaua, iar a treia se lasa simpla. Se coc pe rand compozitiile in aceeasi tava, unsa un unt si tapetata cu hartie de copt.
  2. Pentru siropul de zahar ars se topeste zaharul si cand acesta s-a caramelizat se adauga apa si se lasa pe foc mic pana cand acesta se topeste complet. Se ia craticioara de pe foc, se adauga esenta de rom si se lasa sa se raceasca.
  3. Intre timp, se prepara crema, pentru care se freaca spuma 4 galbenusuri cu zaharul si cu cele 2 budinci. Se incalzeste laptele, care se toarna treptat peste compozitia de ou si budinca, amestecand continuu. se pune compozitia pe foc mic pana se ingroasa crema, apoi se imparte in 3 parti egale. In prima parte se pune zaharul vanilat, in a doua parte cacaua si stafidele si in uleima se adauga nuca macinata.
  4. Intr-o tava mai adanca se pun cele 3 tipuri de blat, care au fost insiropate cu siropul de zahar ars si esenta de rom, apoi se ung cu cremele, pe rand, alternand randurile, apoi se acopera cu folie de plastic si se baga la frigider peste noapte.
  5. In momentul servirii, cu o lingura, se scot  galuste care se asaza pe farfurie. Se stropesc cu sos de caramel, ciocolata sau capsuni si se decoreaza cu frisca batuta. Aceasta prajitura nu se portioneaza , specificul lor fiind ca nu sunt identice.

Recomandari

Prajituri