Madlene

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Madlenele sunt niste fursecuri perfecte pentru un mic dejun sau o gustare, ele fiind dulci si aromate.

Ingrediente

    PENTRU ALUATUL DE BAZA:

    • 125 gr faina alba
    • 4 oua
    • 1 lingurita esenta de vanilie sau apa de flori de portocal
    • 125 gr unt
    • 1 lingura rasa de amidon de porumb
    • 125 gr zahar

    PENTRU VARIANTE:

    • cacao pudra
    • 25 gr coji de citrice confiate, taiate marunt/cirese glasate tocate/alune macinate/coaja rasa de portocale sau lamaie
    • zahar pudra cernut, pentru decor

    USTENSILE:

    • tava de madlene

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 36 de portii
Timp de preparare 30 de minute
Timp de coacere 12 minute, pentru fiecare sarja

  1. Topiti untul intr-o craticioara, pe foc mic, apoi lasati-l sa se raceasca. Serneti faina si amidonul de porumb de doua ori.
  2. Intr-un castron mare rezistent la caldura turnati  esenta de vanilie sau apa din flori de portocal, ouale si zaharul, apoi asezati castronul pe baie de aburi amestecand energic cu telul pana cand compozitia se ingroasa, devine albicioasa si isi tripleaz volumul. Daca ridicati telul, ar trebui ca amestecul acre curge de pe el sa lase o dara groasa.
  3. Luati castronul de pe aburi si continuati sa mai bateti cu telul inca 2 minute, pana cand compozitia se raceste.Cerneti iarasi faina in bol, intr-un strat uniform, apoi incorporati-o prin rasturnare. Cand s-a amestecat aproape complet, adaugati untul topit racit pe peretele castronului si incorporati-l in amestec.
  4. Umpleti lacasurile formeli de madlene cu compozitie, apoi coaceti-le 10-12 minute, pana cand madlenele sunt rumenite si elastice la atingere. Lasati-le sa se raceasca putin inainte de a le scoet din forme, apoi curatati tava pentru sarja  urmatoare.
  5. Impartiti aluatul in 3 parti egale. Pentru madlenele marmorate, preparati o cafea tare si adaugati putin in una din cele trei portii. Amestecati o singura data cu lingura si apoi turnati amestecul in forme, coaceti si raciti prajiturelele.
  6. Pentru madlenele  cu ciocolata, adaugati o lingura de cacao cernuta si incorporati-o prin rasturnare in aluat, inainte de a-l turna in tava si coaceti-le 12 minute in cuptorul incins.
  7. Pentru madlenele cu fructe, adaugati coaja de citrice confiata sau cirese glasatee si incorporati-le prin rasturnare in aluat, apoi coaceti prajiturile.
  8. Raciti madlenele coapte pe un gratar inainte de a le aranja pe un platou elegant. Puteti sa lasati madlenele simple sau le puteti pudra cu zahar in mometul servirii.
  9.  

Recomandari

Patiserie