Paine de casa- varianta 2

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Coptul painii de casa si, in secial, framantatul ei, sunt o experienta grozava si merita pe deplin timpul pe care li-l alocati.

Ingrediente

    • 230 ml apa calda
    • 380 gr faina de panificatie
    • 1 lingurita zahar
    • 1 lingurita sare 1 1/2 lingurita drojdie uscata

    USTENSILE:

    • forma de cozonac

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 1 paine
Timp de preparare 40 minute
Timp de dospire 2 ore si 30 minute
Timp de coacere 25-30 minute

  1. Se dizolva zaharul in 150 mlde apa calda, apoi se presara drojdia uscata amestecand bine compozitia. Lasati amestescul deoparte 25-30 de minute, pana se formeaza desupra o spuma inalta.
  2. Se pune faina intr-un castron mare, formand un crater in mijloc in care se pune amestecul de drojdie si restul de apa. Amestecati ingredientele cu o lingura de lemn, iar apoi, cu mana, formati o minge de aluat. Capacitatea fainii de a absorbi apa variaza, tocmai de aceea daca  este nevoie, mai adaugati apa calda pentru a obtine un aluat omogen.
  3. Rasturnati aluatul pe o planseta presarata cu faina si framantati 5-10 minute, pana cand aluatul devine omogen si elastic. La framantat impingeti aluatul inainte cu podul palmei si concomitent, trageti-l inapoi cu cealalta.
  4. Impaturiti aluatul, rotiti-l si framantati din nou. Veti observa o schimbare a texturii dupa aproximativ 5 minute de framantat. Puteti sa folositi si un mixer electric cu accesorii de framantat. Formati o minge de aluat, si acoperiti-o cu folie de plastic alimentar unsa cu ulei, apoi lasati-l sa dospeasca la caldura 1-2 ore, pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Aluatul ar trebui sa fie putin lipicios. Scoateti-l din castron pe o pranseta pudrata cu faina, bateti-l ca sa se lasa si framantati-l 2 minute. formati painea si asezati-o in forma de cozonac. Acoperiti forma cu un servet si lasati-o iarasi la dospit jumatate de ora, pana cand forma este plina. Presarati painea cu faina si coaceti-o 25-30 de  minute in cuptorul incins, pana cand, daca o loviti, suna a gol.
  6. Lasati painea coapta sa se raceasca 5 minute in forma, apoi scoateti-o pe un gratar pana la racirea completa.

Recomandari

Panificatie