Coltunasi cu carne- varianta 2

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Coltunasii cu carne sunt foarte buni, inidferent ca ii serviti ca el principal sau mic dejun.

Ingrediente

    PENTRU ALUAT:

    • 2 oua
    • 50 gr gris
    • 150 gr faina
    • 30 ml ulei

    PENTRU UMPLUTURA:

    • 200 gr carne de vitel
    • 2 linguri ulei
    • 1 ceapa
    • 1 lingura faina
    • 1 ou
    • sare
    • piper macinat

    PENTRU SOS:

    • 3 linguri ulei
    • 300 ml suc de rosii
    • 1 lingura cu varf de faina
    • ceapa
    • telina
    • marar

Instructiuni de preparare

  1. Carnea, impreuna cu ceapa taiata marunt, se trece de 2 ori prin masina de tocat, apoi intr-o tigaie, se caleste in ulei, cu 1/2 lingurita de sare si piper, acoperite, circa 30 minute, la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Se mai amesteca de cateva ori numai in grasimea ramasa , apoi tigaia se ia de pe foc. Cand carnea este rece , se amesteca cu oul, faina si cu o lingurita cu frunze de marar sau patrunjel taiate marunt.
  3. Se sparg ouale intr-un castron, se amesteca cu uleiul , apoi se pun faina si grisul cu care se amesteca si se framanta cu mana, ca si foaia de taitei, indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute . Coca trebuie sa fie putin mai moale decat coca de taitei. Daca ouale au fost mai mari, s-ar putea sa necesite mai multa faina , iar daca au fost mici,inca putina apa ,ca sa se obtina un aluat care se intinde usor cu sucitorul.
  4. Se asaza aluatul pe masa , sau pe o foaie de nailon,presarata cu putina faina. Se lasa sa se odihneasca10 minute , ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor, apoi i se da apoi forma de dreptunghi , apasindu-l cu palma ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si lalturile drepte.
  5. Se intinde aluatul cu sucitorul in foaie dreptunghiulara de cca 2 mm grosime care, apoi , se taie cu cutitul sau cu ruleta in patrate cu latura de cca 5 cm.Se distribuie umplutura pe toate patratele , apoi se indoaie fiecare patrat in forma de triunghi si se preseaza pe margini cu o furculita sau cu degetele , ca sa se lipeasca si sa nu iasa umplutura la fiert.
  6. Daca foaia s-a uscat putin, se umezeste cu apa (cu pensula ) in jurul umpluturii si , apoi , se indoaie si se preseaza.
  7. Cand clocoteste apa , se pun coltunasii , se amesteca imediat cu lingura, ca acestia sa nu se lipeasca de fundul cratitei sau unul de altul si se fierb 20 minute , la foc mijlociu, cu capacul tras putin la o parte (sa nu clocoteasca prea tare). Apoi , se ia cratita de pe foc, se pune pe un gratar si se lasa coltunasii sa stea 30 minute in apa in care au fiert ca sa se umfle aluatul si sa devina mai pufosi.
  8. Intre timp, se prepara sosul. Intr-o cratita , ceapa rasa se caleste , un minut, in ulei si imediat se stinge cu sucul de rosii ,diluat, dupa gust si i se adauga , facultativ, o lingurita cu zahar si , pentru aroma , frunze de marar sau patrunjel si o mica frunza de telina , taiate marunt.
  9. Sosul trebuie sa fie ca o smantana subtire si se servestedin sosiera.Coltunasii se scot din apa cu spumiera , sau se desarta usor din strecuratoare. Dupa ce au fost bine scursi de apa, coltunasii se pun intr-un vas termorezistent , uns cu o lingura de untdelemn, se adauga citeva bucatele de unt peste ei si se infierbinta in cuptor , cu 10 minute inainte de servire.

Recomandari

Aperitive