Coliva de grau sau de arpacas

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Coliva de grau sau de arpacas este un preparat de care se ocupa, de obicei, cei mai invarsta deoarece necesita timp, experienta si multa atentie.

Ingrediente

    • 1 kg grau sau arpacas
    • 1/2 lingura cu rom
    • 2 linguri cu cacao
    • 500 gr zahar tos
    • 500 gr nuca macinata
    • 1 lingurita cu sare
    • bomboane

Instructiuni de preparare

  1. Se alege graul bob cu bob, se vantura si se bate in piua mare. Se vantura din nou si se pune in vas curat, Se spala in 9 ape si se pune la fiert cu 3 masuri de apa intr-un vas foarte mare, caci bobul de grau se umfla (graul se masoara cand se pune in vas). Se spune o rugaciune de multumire catre Dumnezeu si se pomeneste numele celor pentru care se face coliva, se face semnul crucii peste vasul cu grau de trei ori si se pune pe plita calda sau pe aragaz cu flacara mica.
  2. Nu se misca vasul cu grau cel putin 2 ore, pana cand bobul infloreste. Sarea se pune la fiert de la inceput sau odata cu zaharul, adica atunci cand in oala nu mai este multa apa si bobul de grau s-a umflat.
  3. Cand se pune zaharul se umbla cu lingura de lemn in grau si se fierbe la aceeasi flacara 20 minute. Se stinge focul, se acopera vasul cu prosop curat, umezit cu apa rece, se lasa asa 6-7 ore pana cand se raceste continutul vasului.
  4. Se framanta cu nuca macinata sau tocata, se adauga romul si se asaza pe 2-3 platouri coliva Fiind atat de gustoasa coliva poate fi consumata cateva zile la rand ca desert. Se face semnul crucii pe
    fiecare coliva, folosind cacao sau nuca macinata, se decoreaza cu bomboane mici sau jumatati de nuca si se duce la biserica in general se duc la sfintit doua platouri cu coliva: unul pentru toti cei adormiti, altul pentru cei carora nu li s-a facut inca pomenirea de un an.
  5. Coliva este insotita de pomelnice si lumanari.
  6. Coliva din arpacas se pregateste in acelasi fel numai ca nu se zdrobesc boabele si nu se vantura de pleava.

Recomandari

Deserturi