Sos de gutui

Sosul de gutui datorita aromei parfumate este foarte des intalnit in bucatariile gospodinelor. Sosul este folosit pentru aromatizarea fripturilor de pasare sau porc oferind un plus de aroma si gust.

4.5 stars based on 35 reviews
  • Sosul de gutui este delicios si foarte aromat. Sosul de gutui este delicios si foarte aromat.
  • Sosul de gutui ofera fripturii o aroma delicata si fina. Sosul de gutui ofera fripturii o aroma delicata si fina.
  • Sosul de gutui ofera o senzatie de rafinitate. Sosul de gutui ofera o senzatie de rafinitate.

Ce ingrediente se folosesc?

  • 2 kg gutui
  • 3 kg rosii
  • 250 gr zahar
  • 2 linguri cu  sare
  • frunze de menta sau busuioc
  • 200 ml  cu ulei

Cum se prepara?

  1. Se curata gutuile de seminte si partea tare, se spala si se taie felii subtiri. Se decojesc rosiile, se taie felii mai groase dupa ce s-au spalat cu apa rece, se inlatura semin­tele folosind cutitul.
  2. Se pune ulei intr-o tava de friptura, se asaza in straturi alternative gutuile si rosiile, cu frunze de busuioc sau de menta intre ele, se sareaza si se acopera cu zahar tos repartizat peste tot continutul. Se lasa tava in cuptor, la foc moale, 1 ora.
  3. Se pune sosul obtinut in bor­cane, care se inchid ermetic si se lasa sa se raceasca in pa­turi. Se serveste sosul acesta la friptura de porc sau de pasare, cand nu se dau muraturi la masa.

Vezi retete similare

Dulceata de gutui Dulceata de gutui
Gutuile se numara printre ultimele fructe ale toamnei, si, pentru a pastra esenta toamnei cat mai mult timp, va propunem o reteta de dulceata de gutui. Dulceata aramaie va da savoare zilelor de iarna si va va incanta papilele gustative.
Peltea de gutui-varianta 2 Peltea de gutui-varianta 2
Este anotimpul gutuilor si al dulcetei mele preferate, dulceata de gutui. Dar si mai preferata pentru mine este pelteaua de gutui sau jeleul de gutui, cum vreti sa-i spuneti.
Peltea de gutui Peltea de gutui
De obicei, cei ce adora si deci prepara dulceata de gutui, vor prepara si pelteaua de gutui, caci aceasta din urma se face din coaja si mijlocul tare al gutuilor si ar fi pacat sa le arunce, atata timp cat poate iesi din ele un jeleu foarte gustos.
Peltea de gutui cu struguri Peltea de gutui cu struguri
Pelteaua de gutui cu struguri se foloseste la decorarea torturilor si a prajiturilor, se poate pune in strat subtire pe fursecuri sau biscuiti, care apoi se lipesc, se poate servi in orez sau gris cu lapte, copiilor.
Pasta de gutui Pasta de gutui
Pasta de gutui este folosita in bucatarie mai ales la prepararea diferitelor prajituri si torturi, cat si la umplerea multor tarte pe baza de fructe.
Compot de gutui Compot de gutui
Va oferim cu drag reteta traditionala romaneasca de compot de gutui. Acest compot deosebit de aromat este delicios atat proaspat cat si conservat!
Marmelada de gutui Marmelada de gutui
Marmelada de gutui pe langa faptul ca este delcioasa si gustoasa, este foarte buna si in tratarea afectiunilor inflamatorii ale intestinului.
Sos de rosii picant-varianta 1 Sos de rosii picant-varianta 1
Sos de rosii picant este unul din putinele sosuri pentru iarna care se poate consuma ca atare fara sa necesite combinarea lui in alte mancaruri.
Sos de rosii cu gogosari si ceapa Sos de rosii cu gogosari si ceapa
Sos de rosii cu gogosari si ceapa este unul din sosurile preferate de gospodine datorita aromei dulce-acrisoare. Este unul din sosurile de iarna cele mai delicioase.
Ardei capia si gogosar in sos picant Ardei capia si gogosar in sos picant
Ardeiul capia si gogosar in sos picant sunt deliciosi daca sunt serviti ca garnitura alaturi de o carne grasa la gratar.

Conserve si Muraturi de azi

Praz condimentat pentru iarna Praz condimentat pentru iarna
Prazul condimentat pentru iarna este mai degraba murat, dar foarte gustos si apetisant.
Rosii siciliene cu busuioc Rosii siciliene cu busuioc
Rosiile siciliene cu busuioc nu trebuie sa lipseasca din camara, pentru ca ele fac din clasicele paste o masa delicioasa.