Zmeurata

Zmeurata este un digestiv aromat si foarte delicios. Aroma zmeurei ramane aproape intacta numai are si o cantitate de alcool.

4.5 stars based on 35 reviews
  • Un paharel de zmeurata inainte de masa sporeste considerabil apetitul. Un paharel de zmeurata inainte de masa sporeste considerabil apetitul.

Ce ingrediente se folosesc?

  • 3 kg zmeura
  • 2 kg zahar tos
  • 1 l alcool alb de 80°

Cum se prepara?

  1. Se prepara ca si visinata. Se alege zmeura coapta, se curata, se spala si se pune intr-o damigeana de sticla de  5 litri, cu gatul mai larg. Se asaza un rand de zmeura, un rand de zahar, iar ultimul rand va fi de zahar.
  2. Se adauga alcoo­lul, se astupa sticla cu celofan sau pergament si se tine la soare o luna, scuturand la 3-4 zile. Se strecoara prin tifon, se trage in sticle inchise la culoare, se pastreaza in loc intunecos si aerisit.

 

VARIANTA 2

    INGREDIENTE:

  • 5 kg zmeura
  • 1,5 l alcool alb de 80°
  • 3 kg zahar

     MOD DE PREPARARE:

  1. Se alege zmeura sanatoasa, se curata de frunzulite si alte corpuri straine. Se pune intr-o strecuratoare si se spala sub robinet sau se introduce strecuratoarea de cateva ori in apa si apoi se lasa zmeura sa se scurga. Dupa ce s-au scurs, se pun fructele intr-o damigeana, lasand damigeana neumpluta cam 1/3. Se toarna alcool pana acopera fruc­tele, se astupa cu un dop de tifon si se lasa la temperatura camerei intr-un loc mai intunecos, sa stea 2 zile.
  2. Separat se prepara un sirop facut din doua parti za­har si o parte apa. Se amesteca bine alcoolul cu siropul, se filtreaza, se imbuteliaza si se pastreaza la rece. Se con­suma ca aperitiv.

Vezi retete similare

Bauturi de azi

Aperitiv de visine Aperitiv de visine
Aperitivul de visine este delicios si racoritor, asemanator la gust cu clasicul amaretto.
Lichior de caise- varianta 2 Lichior de caise- varianta 2
Lichiorul de caise este o bautura fina, dulce si gustoasa, pe care o puteti prepara chiar dvs acasa!