Tort Dobos- varianta 3

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Tortul Dobos nu este cel mai rapid tort, dar e, cu siguranta, unul din cele mai delicioase. Foile subtiri de napolitana sunt umplute cu crema de unt cu ciocolata, iar tortul este ornat cu foaie de caramel auriu.

Ingrediente

    PENTRU FOI:

    • 180 gr zahar tos
    • 150 gr faina cu agent de afanare
    • 4 oua
    • 1 lingurita esenta de vanilie

    PENTRU CREMA DE UNT CU CIOCOLATA:

    • 130 gr zahar pudra cernut
    • 130 gr ciocolata neagra topita si racita
    • 2 albusuri
    • 230 gr unt nesarat, moale

    PENTRU CARAMEL:

    • 25 ml apa
    • 75 gr zahar

    USTENSILE:

    • 2-3 tavi joase

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 8 portii
Timp de preparare 1 ora
Timpde racire si intarire 1 ora
Timp de coacere 30 minute

  1. Pentru foi, trasati cercuri cu diametrul de 20, 5 cm pe hartia de copt si asezati-le pe tavi. Din cantitata de aluat trebuie sa obtineti 6 foi.
  2. Bateti ouale cu zaharul si esenta de vanilie pana obtineti unamestec gros si cremos, de culoare deschisa. Cerneti faina peste oua si incorporati-o cu grija, prin rasturnare. Impartiti amestecul in cantitati egale in cercurile trasate si nivelati-l. Coaceti foile, in transe 8-10 minute, sau pana se rumenesc si sunt elastice la atingere. Fasonati marginile, dezlipiti foaia de copt si lasati foile sa se raceasca, pe un gratar.
  3. Pentru crema de unt cu ciocolata, turnati alusurile si zaharul pudra intr-un castron labain-marie si bateti-le pana obtineti  o spuma mediu de tare. In alt castron bateti untul crema si apoi incorporati treptat, in cantitati mici, spuma de albusuri. Incorporati ciocolata topita si amestecati pana la omogenizare.
  4. Pentru caramel,  rasturnati o foaie cu fata in jos pe o  coala de hartie de copt. Dizolvati zaharul in apa  la foc mic si continuati sa fierbeti  pana obtineti un cramel auriu. Lasati-l sa se raceasca cateva minute, apoi turnati-l peste foaie. cand incepe sa se intareasca, marcati 8 portii, cu ajutorul unui cutit cu lama unsa cu ulei. Dupa ce s-a intarit caramelul , fasonati-l cu o foarfeca de bucatarie.
  5. Ungeti fiecare foaie ramasa cu crema d unt si asamblati tortul, lasand-o laurma pe cea ornatac u caramel. Ungeti tortul pe lateral cu crema ramasa, lasand o cantitate mica pentru decor. cu o lingura, introduceti crema ramasa in posul cu sprit stelat si formati rozete de crema pe fiecare portie prasata pe caramel.

Recomandari

Torturi