Tort de martipan

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Tortul de martipan este un tort foarte apetisant si aspectuos pe care il puteti decora cum doriti pentru copii sau pentru adulti.

Ingrediente

    PENTRU BLAT:

    • 60 gr amidon
    • 1 plic praf de copt
    • 4 oua
    • 60 gr faina
    • 1 lingura cacao
    • 1 lingura cafea solubila
    • 120 gr zahar tos

    PENTRU CREMA;

    • 100 gr miez de nuca
    • 3 plicuri zahar vanilat
    • 600 ml frisca lichida
    • 250 gr gem de portocale

    PENTRU ORNAT:

    • 100 gr alune macinate
    • 1 lingurita cacao
    • 100 gr zahar pudra
    • coaja rasa de lamaie
    • 100 gr migdale macinate
    • 3 felii de portocala
    • coaja de la o portocala
    • 1 lingura apa de trandafiri
    • 3 linguri zahar tos

Instructiuni de preparare

  1. Pentru prepararea blatului dizolvi cafeaua in putina apa calda, apoi o lasi sa se racoreasca. Separi albusurile de galbenusuri, apoi bati spuma albusurile cu 3 linguri de apa rece, zaharul si putina sare. Adaugi, pe rand, galbenusurile si amesteci pana se omogenizeaza.
  2. Separat, amesteci faina, amidonul, cacaua si praful de copt. Dai amestecul prin sita si il pui peste compozitia de oua, inglobandu-l inct. Pui aluatul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, apoi il coci 25 de minute, la foc potrivit. Dupa coacere, scoti blatul din forma, indepartand hartia, apoi il lasi sa se raceasca.
  3. Intre timp, prepari crema: dai nucile prin masina. Bati 500 ml de frisca impreuna cu 2 plicuri de zahar vanilat, apoi amesteci cu nucile macinate.
  4. Pentru asamblarea tortului tai blatul racit in trei foi orizontale. Doua dintre ele le ungi cu gem incalzit. Pe blatul de jos pui jumatate din compozitia de crema cu nuci si asezi deasupra a doua foaie. Peste a doua foaie pui restul de crema de nuci si acoperi cu cea de a treia foaie. Bati restul de frisca si acoperi tortul cu ea.
  5. Pentru prepararea martipanului pui cojile de portocala in apa fierbinte, indulcita, apoi le scoti si le lasi sa se usuce. Amesteci migdalele si alunele cu zahar pudra, coaja de lamaie si apa de trandafiri, framantand pana obtii o masa omogena de martipan, pe acre o bagi la frigider 12 ore.
  6. Masa de martipan o pui intre 2 foi de hartie si o modelezi in asa fel incat sa acoperi intreaga suprafata a tortului. Presezi usor, iar restul de martipan il amesteci cu cacao si formezi stelute pe care le asezi ep tort. Decorezi tortul dupa preferinta, apoi il bagi la frigider pana a doua zi.

Recomandari

Torturi