Tort de citrice

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Tortul de citrice este un tort aromat, usor de preparat si pe care il puteti prepara chiar si in zilele festive.

Ingrediente

    PENTRU BLAT:

    • 8 oua
    • 8 linguri de zahar
    • 4 linguri faina
    • putina sare

    PENTRU CREMA DE VANILIE:

    • 4 oua
    • 200 gr zahar
    • 1 litru lapte
    • 1 baton de vanilie
    • 100 gr faina
    • 200 gr unt
    • 100 gr ciocolata de menaj
    • rom
    • 100 gr stafide
    • 2 lamai
    • 3 portocale

    PENTRU SIROP:

    • 200 gr zahar
    • 600 ml apa
    • rom

    PENTRU DECOR:

    • frisca
    • ciocolata

Instructiuni de preparare

  1. Pentru blat se freaca bine galbenusurile cu zaharul, pana cand acesta se topeste complet. Se adauga incet faina si se amesteca usor, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma cu putina sare. Din compozitia obtinuta  se coc 3 foi portivit de groase.
  2. Cu 2 zile inainte de prepararea tortului se pun sa stea intr-un pahar cu rom stafidele. Se curata de coaja citricele, se indeparteaza foarte bine partea alba si se lasa sa strea ikntr-un castron stropite cu rom, timp de 2 zile.
  3. Pentru crema de vanilie se freaca galbenusurile de ou cu zaharul pana se obtine o crema albicioasa, cu volumul crescut, apoi se incorporeaza in ea spuma  obtinuta de la 2 albusuri si faina. Se toarna incet laptele caldut si se pune vasul pe baie de aburi sa fiarba, amestecand continuu pana cand crema se ingroasa. Se ia vasul de pe aburi si, cand compozitia s-a racit, se adauga untul frecat bine.
  4. Intr-o cratita de 3 litri se pune folie de plastic alimentara care sa depaseasca mult marginile vasului. Se rupe in bucati una din foi, se insiropeaza cu un sirop facut din apa, zahar si rom, iar bucatile insiropate se pun in vasul cu folie. Peste ele se pune jumatate dein crema de vanilie, jumatate din fructele tinute in rom si ciocolata de menaj rasa. Se asaza al doilea blat, se pune crestul de crema, fructele, ciocolata si se acopera cu ultimul blat insiropat.
  5. Cratita trebuie sa se umple in asa fel incat sa se petreaca strans peste tort folia si, peste un capac plat se pune o greutate. se baga tortul la frigider pana a doua zi cand tortul se rastoarna, se indeparteaza folia si se decoreaza cu frisca si ciocolata.

Recomandari

Torturi