Tort de ciocolata cu portocale

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Tortul de ciocolata cu portocale este un tort aromat, foarte gustos si indragit de copii, fiind in acelasi timp si un desert de exceptie.

Ingrediente

    PENTRU BLAT:

    • 250 gr unt
    • coaja de la 1 portocala
    • 120 gr zahar
    • 120 gr faina
    • 400 gr ciocolata neagra amaruie
    • 120 ml suc de portocala
    • 6 oua
    • 1 lingurita esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat

    PENTRU GLAZURA:

    • 300 ml frisca lichida
    • 300 gr ciocolata neagra amaruie

    PENTRU DECOR:

    • 200 gr zahar
    • 1 portocala

Instructiuni de preparare

  1. Pentru decor fierbi feliile de portocala timp de 5 minute. Arunci apa si o inlocuiesti cu 250 ml de apa proaspata si 200 gr zahar. Fierbi portocalele in sirop, timp de aproximativ 15 minute, la foc mic, apoi scoti feliile de portocala din sirop si le pui la scurs pe un gratar.
  2. Pentru blat pui la topit,la bain-marie, ciocolata rupta bucati, untul taiat cubulete, coaja de portocala rasa si sucul de portocala. Amesteci pana se omogenizeaza intr-o masa de ciocolata fluida si tragi vasul deoparte, sa se raceasca.
  3. Bati ouale cu zaharul, esenta de vanile sau zaharul vanilat si putina sare, pana cand granulele de zahar se topesc si ouale sunt batute spuma. Incorporezi ouale in ciocolata topita si racita, apoi adaugi faina si o incorporezi usor cu ajutorul unei spatule.
  4. Tapetezi cu hartie de copt partea interioara a unei forme de tort cu peretii detasabili. Torni aluatul si il coci 30 de minute, la foc potrivit., verificand dupa 25 de minute, cu o scobitoare. daca scobitoarea iese curata din blat, inseamna ca este gata si blatul trebuie scos din cuptor.
  5. Cat timp blatul se raceaste se prepara glazura. Rupi ciocolata bucati si o pui intr-un vas termorezistent. pui frisca lichida la fiert, in alt vas iar cand aceasta este fierbinte, dar nu clocoteste, se toarna peste ciocolata, omogenizand bine amestecul cu o spatula.
  6. Scoti blatul racit din forma. Intinzi o foaie de aluminiu suficient de mare act sa cuprinda blatul, sau chiar mai mare. Asezi un cu fund plat, cu gura in jos. Portionezi blatul, cu tot cu fundul formei de tort sau pe o farfurie, peste bol. Torni glazura de ciocolata peste blat si o nivelezi usor cu o spatula. Daca glazura este prea fluida, o poti turan in mai multe etape. Lasi glazura sa se intareasca si decoreszi tortul cu felii de portocala confiata. Lasi tortul la rece, dar nu la frigider, pentru 2 ore inainte de servire. Tortul se poate pastra si la frigider, dar trebuie scos cu o ora inainte de servire.

Recomandari

Torturi