Baclava- varianta 5

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Baclavaua este un preparat turcesc foarte gustos si aromat, al carui gust este si mai intens daca este tinuta la frigider o noapte.

Ingrediente

    • 300 gr nuci, fistic, migdale
    • 1 lingurita cu varf de nucsoara proaspat rasa
    • 1 lingurita cu varf de scotisoara macinata
    • 1 varf de lingurita de cardamom pudra
    • 1 pachet foi de placinta(450 gr)
    • 150 gr unt topit
    • cuisoare pentru decor

    PENTRU SIROP:

    • 200 ml apa
    • 125 gr miere de albine lichida
    • coaja rasa de la o portocala
    • 250 gr zahar
    • 1 baton de scortisoara
    • 1-2 lingurite apa de flori de portocal

    USTENSILE:

    • tava intinsa de cuptor

Instructiuni de preparare

  1. Tocati nucile, cu mana sau in robotul de bucatarie. Este nesesar sa aibe o textura crocanta, apoi amestecati-le cu nuscoara, scortisoara si cardamomul. Tava de baclava ungeti-o cu unt.
  2. Desfaceti pachetul de foi de placinta si acoperiti foile cu un servet de bucatarie, ca sa nu se deshidrateze. Asezati prima foaie in tava, ungeti-o cu unt si acopetiti-o cu inca o foaie. Continuati cu inca 5 sau chiar 6 foi. Presarati deasupra jumatate din amestecul de nuci, apoi adaugati inca 5-6 foi ungand-o pe fiecare cu unt. Presarati restul de nuci si acoperiti cu alte foi de placinta unse cu unt. taiati foile care depasesc marginea tavii, iar apoi taiati baclavaua in romburi, panala fundul tavii. Fixati fiecare romb cu un cuisor, apoi coaceti baclavaua 40 de minute in cuptorul incins, reducand temperatura daca se rumeneste prea tare deasuora.
  3. Intre timp, turnati ingredientele pentru sirop intr-o cratita si topiti-le ca sa se lege, iar apoi fierbeti amestecul, fara a da in clocot, timp de 15 minute, pana cand se ingroasa si scade. Lasati siropul sa se raceasca, iar cand scoateti baclavaua din cuptor turnati jumatate din sirop peste ea. Dupa inca 5 minute turnati restul siropului si lasati baclavaua 3-4 ore  sa se raceasca, inainte de a servi.

Recomandari

Patiserie