Babka

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Babka este o reteta traditionala poloneza de cozonac pascal, care sarbatoreste incheierea Postului Mare prin folosirea unui numar mare de oua.

Ingrediente

    • 480 gr faina
    • 50 ml apa calduta
    • 15 galbenusuri
    • 1 lingurita esenta de vanilie
    • 150 gr coji de citrice glasate
    • 80 gr stafide
    • 230 ml lapte
    • 2 linguri drojdie uscata
    • 150 gr zahar
    • 2 lingurite sare
    • 130 ml unt topit
    • 80 gr fulgi de migdale

    PENTRU GLAZURA:

    • 2 linguri zeama de portocala sau lamaie
    • putina apa clocotita
    • 230 gr zahar pudra

    USTENSILE:

    • forma de kuglof unsa cu ulei
    • mixer electric cu accesorii de framantat

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 12 portii
Timp de preparare 40 minute
Timp de dospire 3 ore
Timp de coacere 50 minute

  1. Turnati laptele intr-o oala, incalziti-l pana aproape sa inceapa sa fiarba, apoi turnati-l intr-un castron mare. Adaugati 180 gr faina si amestecati bine si lasati-l sa se raceasca.
  2. Intre timp, dizolvati drojdia in apa calduta, adaugati o lingura de zahar si lasati-o sa dospeasca 5 minute, inainte de a o adauga in lapte. Acoperiti castronul si lasati amestsecul sa creasca pana isi dubleaza volumul.
  3. Intr-un castron mare, amestecati galbenusurile cu sarea pana cand amestecul se ingroasa si se deschide la culoare. Adaugati zaharul ramas si esenta de vanilie. Incorporati amestecul crescut si adaugati apoi restul de faina. Framantati circa 7 minute cu un mixer electric cu accesorii pentru framantat, apoi adaugati unutl topit si mai framantati 10 minute inainte de incorpora cojile de citrice glasate, migdalele si stafidele. Acoperiti castronul cu folie de plastic alimentar unsa cu putin ulei si lasati aluatul sa dospeasca, in loc calduros. Cand aluatul si-a dublat volumul, bateti-l ca sa se lase si lasati-l sa dospeasca inca o data, pana isi dubleaza iarasi volumul.
  4. Bateti aluatul ca sa se lase si umeziti-va mainele ca s ail puteti lua din forma. Acoperiti forma si lasati aluatul sa creasca pana atinge marginea formei. Coaceti cozonacul 50 de minute, apoi incercati-l cu o frigaruie. Daca intepati si iese curata, cozonacul este gata si il puteti scoate din cuptor. Lasati-l 10 minute la racit in forma apoi rasturnati-l pe un gratarpana la racirea completa.
  5. Pentru ornat, bateti zaharul pudra cu sucul de fructe, adaugand doar atata apa cat este necesar pentru ca glazura sa fie groasa, dar fluida, apoi puteti glazura cozonacul.

Recomandari

Panificatie