Gulas ardelenesc

Gulasul ardelenesc este o mancare gustoasa, aromata si foarte usor de preparat.

4.5 stars based on 35 reviews
  • Gulas ardelenesc este o mancare aromata, plina de vitamine. Gulas ardelenesc este o mancare aromata, plina de vitamine.

Ce ingrediente se folosesc?

PENTRU GULAS:

  • 1 kg carne de vita sau manzat
  • 2 cepe
  • 175 ml  cu ulei
  • 4-6 cartofi mijlocii
  • 100 gr costita proaspata sau afumata
  • 2 rosii sau 2 linguri cu bulion
  • 200 ml apa calda
  • sare
  • piper
  • telina si patrunjel frunze tocate impreuna
  • boia dulce

PENTRU GALUSTE:

  • 175 gr faina
  • 1 lingura cu unt
  • 2 oua

Cum se prepara?

Ingrediente pentru 4-6 persoane

Timp de preparare 1 1/2 ora

  1. Pregatiti carnea: spalati, curatati de impuritati si de oasele mici bucata de carne, taiati in cuburi cu latura de 2-3 cm. Treceti carnea printr-un amestec de: sare, boia de ardei, piper macinat, apoi presarati peste carne 1 pahar cu faina. Rostogoliti bucatile de carne pentru a se acoperi uniform.
    incalziti uleiul in tigaie, rumeniti carnea, apoi scoateti pe servetele.
  2. In uleiul ramas caliti ceapa tocata marunt si cartofii taiati felii mari. Cand ceapa a devenit transparenta, puneti intr-un vas mare (o cratita inalta): carnea, ceapa si cartofii, costita taiata felii subtiri, bulionul de rosii. Acoperiti cu apa calda, fierbeti 1/4 ora la foc potrivit, apoi acoperiti cratita si faceti focul mic, iar fierberea va fi molcoma. Cand lichidul a scazut, se pun galustele de faina.
  3. Faceti galustele: framantati un aluat moale din faina, ou, unt si putina sare. Daca este moale, se ia cu lingurita din aluat si se pun galustele sa fiarba in apa calda, fara sa clocoteasca. Se scot cand se ridica deasupra apei, se pun in cratita in care fierbe carnea.
  4. Lasati mancarea sa mai fiarba 10 minute. Decorati si condimentati cu verdeata tocata, stingeti focul si adaugati smantana.
  5. Serviti mancarea fierbinte, cu paine de casa si vin rosu.

Vezi retete similare

Gulas ardelenesc de gaina Gulas ardelenesc de gaina
Gulasul ardelenesc de gaina este un preparat ideal pentru masa de pranz, fiind in acelasi timp si delicios si satios.
Gulas cu soia Gulas cu soia
Reteta de gulas cu soia reprezinta o varianta foarte buna pentru cei care vor sa tina post dar nu pot renunta la ideea de a manca carne.O reteta delicioasa care va fi in topul preferintelor dumneavoastra.
Gulas de vita-varianta 2 Gulas de vita-varianta 2
Gulasul de vita este un fel principal de mancare pe care il puteti prepara rapid, si la care puteti inlocui carnea de vita cu cea de curcan sau pui.
Gulas de vita Gulas de vita
Gulasul de vita este foarte gustos si puteti sa il prepararti chiar si cu carne de vanat. Pentru un gust autentic inlocuiti pasta de tomate cu cea de ardei.
Gulas cu ardei cayenne Gulas cu ardei cayenne
Gulasul cu ardei cayenne este un preparat picant foarte gustos si satios, dar se poate prepara si fara ardeiul iute, folosind un ardei capia sau gras.
Papricas ardelenesc de pui Papricas ardelenesc de pui
Papricasul ardelenesc de pui trebuie sa il incercati pentru ca este o mancare gustoasa, satioasa si foarte usor de preparat.
Boeuf burguignon Boeuf burguignon
Cand nu stiti ce sa mai preparati pentru masa de pranz este cazul sa incercati reteta de boeuf burguignon. Este o macare pe care o veti aprecia imediat!
Tocana de maruntaie Tocana de maruntaie
Tocana de maruntaie este un preparat ardelenesc care poate fi pe placul tuturor...
Musaca macelareasca de cartofi Musaca macelareasca de cartofi
Musacaua macelareasca de cartofi este un preparat traditional ardelenesc, pe care trebuie sa il incercati ori de cate ori aveti ocazia.
Gulii umplute Gulii umplute
Guliile umplute este un preparat ardelenesc foarte gustos si satios, la care puteti folosi orice fel de carne doriti, sau de ce nu, puteti prepara mancarea de post, fara carne.

de azi

Pastrav la cuptor cu sos de smantana Pastrav la cuptor cu sos de smantana
Pastravul la cuptor cu sos de smantana se prepara usor, este delicios, numai bun la mesele in familie.
Pastrav cu sos de smantana si usturoi Pastrav cu sos de smantana si usturoi
Pastravul cu sos de smantana si usturoi trebuie sa il incercati pentru ca este delcios si aormat, numai bun pentru un pranz pe cinste.