Gulas ardelenesc

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Gulasul ardelenesc este o mancare gustoasa, aromata si foarte usor de preparat.

Ingrediente

    PENTRU GULAS:

    • 1 kg carne de vita sau manzat
    • 2 cepe
    • 175 ml  cu ulei
    • 4-6 cartofi mijlocii
    • 100 gr costita proaspata sau afumata
    • 2 rosii sau 2 linguri cu bulion
    • 200 ml apa calda
    • sare
    • piper
    • telina si patrunjel frunze tocate impreuna
    • boia dulce

    PENTRU GALUSTE:

    • 175 gr faina
    • 1 lingura cu unt
    • 2 oua

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 4-6 persoane

Timp de preparare 1 1/2 ora

  1. Pregatiti carnea: spalati, curatati de impuritati si de oasele mici bucata de carne, taiati in cuburi cu latura de 2-3 cm. Treceti carnea printr-un amestec de: sare, boia de ardei, piper macinat, apoi presarati peste carne 1 pahar cu faina. Rostogoliti bucatile de carne pentru a se acoperi uniform.
    incalziti uleiul in tigaie, rumeniti carnea, apoi scoateti pe servetele.
  2. In uleiul ramas caliti ceapa tocata marunt si cartofii taiati felii mari. Cand ceapa a devenit transparenta, puneti intr-un vas mare (o cratita inalta): carnea, ceapa si cartofii, costita taiata felii subtiri, bulionul de rosii. Acoperiti cu apa calda, fierbeti 1/4 ora la foc potrivit, apoi acoperiti cratita si faceti focul mic, iar fierberea va fi molcoma. Cand lichidul a scazut, se pun galustele de faina.
  3. Faceti galustele: framantati un aluat moale din faina, ou, unt si putina sare. Daca este moale, se ia cu lingurita din aluat si se pun galustele sa fiarba in apa calda, fara sa clocoteasca. Se scot cand se ridica deasupra apei, se pun in cratita in care fierbe carnea.
  4. Lasati mancarea sa mai fiarba 10 minute. Decorati si condimentati cu verdeata tocata, stingeti focul si adaugati smantana.
  5. Serviti mancarea fierbinte, cu paine de casa si vin rosu.

Recomandari

Mancaruri