Zacusca cu ciuperci

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Zacusca cu ciuperci este cea mai apreciata de gospodine. Fie ca e mai dulce sau mai picanta, ez are farmecul ei si este foarte apreciata.

Ingrediente

    • 3 kg ciuperci
    • 3 kg ardei gogosari
    • 1 kg mor­covi
    • 1 kg ceapa
    • 2 kg rosii
    • 500 ml ulei
    • foi de dafin
    • 1 lingura cu sare
    • boabe de piper
    • cimbru

Instructiuni de preparare

  1. Se spala bine ciupercile sub jet de apa sau trecan- du-le prin 2-3 ape caldute dintr-un lighean in altul. Se inlatura coditele curatate dinainte si se toaca marunt Se lasa in farfurie. Se pun ciupercile sa fiarba 20 minute, se racesc, se scurg, se taie felii subtiri (doar palariile). 
  2. Se spala morcovii si gogosarii, se curata si se trec cruzi prin masina de tocat Se spala si se curata rosiile de pielite si de seminte. Se trec prin sita sau se taie felii subtiri. Se curata ceapa, se taie in doua, se lasa 10 minute in apa rece, apoi se toaca marunt ca pentru ciorba. Se pune ceapa la calit cu 500 ml  ulei. Se lasa la foc mic 30 de minute, dupa care se adauga legumele trecute prin masina si coditele ciuper­cilor. Se lasa 10 minute sa clocoteasca impreuna, apoi se adauga ciupercile, sucul de rosii si condimentele: sarea, piperul, cimbrul si foile de dafin.
  3.  Se omogenizeaza ames­tecul umbland in vas cu o lingura mare de lemn, apoi se pune vasul in cuptor sau pe plita, la foc mic. Se fierbe za­cusca pana cand se tine de lingura atunci cand amestecam in ea. Trebuie sa arate ca o pasta compacta, fara ulei (ulei care, prin fierbere indelungata si fiind in surplus, devine nociv si urat mirositor) deasupra Se trece zacusca fierbin­te in borcane sterile. Se lasa 10-12 ore cu capacele infiletate, dupa care se sterilizeaza in cuptor, fara apa. Dupa 30 de minute de fierbere in borcane, se stinge focul, se lasa borcanele sa se raceasca peste noapte, se eticheteaza si se pun in camara bine aerisita.

Recomandari

Conserve si Muraturi