Dulceata de chitra -fruct obtinut din lamai altoit

Dulceata de chitra nu este chiar atat de des intalnita in camarile gospodinelor dar gustul ei este foarte aromat si delicios.

4.5 stars based on 35 reviews
  • Dulceata de chitra  este asemanatoare cu cea de lamaie numai ca e un pic amaruie. Dulceata de chitra este asemanatoare cu cea de lamaie numai ca e un pic amaruie.

Ce ingrediente se folosesc?

  • 2 fructe mari de chitra
    1 kg zahar
  • 500 ml apa
  • 1 crenguta de menta

Cum se prepara?

  1. Se spala fructele, se curata cu lama ascutita a unui cutit coaja galbena, se procedeaza in acelasi fel cu coaja alba care inveleste miezul. Coaja alba se pastreaza, se taie cubulete sau dreptunghiuri lungi, care se infasoara pe un creion, se pun in tifon si se scufunda in apa care cloco­teste.
  2. Se face focul mic, se fierbe coaja 15 minute, se scoate cu atentie ca sa-si pastreze forma spiralata, dupa care se desface tifonul si se lasa continutul in farfurie. Pe foc mic se pune zaharul acoperit cu doua cani de apa, se fierbe la foc tare cand zaharul s-a topit, se spumuieste des, pana cand siropul ramane limpede. Se adauga coaja de chitra, se parfumeaza cu o crenguta de menta.
  3. Se fierbe la foc tare si se spumuieste. Cand fierberea este forfotita se face proba bobului legat. Se lasa dulceata (care arata  ca o miere transparenta) acoperita cu prosop ud, se pune in borcane dupa 8-10 ore. Se pastreaza borca­nele in loc aerisit si fara lumina.

Vezi retete similare

Dulceata de fructe de soc Dulceata de fructe de soc
Dulceata de fructe de soc se aseamana la aspect cu cea de afine numai ca are o aroma total diferita. Daca cea de afine este dulce dulceata de flori de soc este un pic acrisoara dar e la fel de gustoasa.
Dulceata de capsuni Dulceata de capsuni
Dulceata de capsuni este cea mai apreciata dulceata datorita aromei delicate si al gustului divin. Nu e gospodina care sa nu aibe in camara pentru iarna un borcan de dulceata de capsuni.
Dulceata de caise Dulceata de caise
Dulceata de caise este unul din cele mai delicioase moduri, de a pastra gustul si savoarea unor fructe pline de soare si parfum cum sunt caisele. Gustati si va veti convinge, totul este sa aveti in casa un borcan cu dulceata de caise.
Dulceata de fragi Dulceata de fragi
Dulceata de fragi este cea mai apreciata dulceata datorit aromei delicate si a gustului deliciios. Pentru a surprinde din plin aroma fragilor este indicat ca fructele sa fie bine coapte.
Dulceata de afine Dulceata de afine
Dulceata de afine este poate cea mai rafinata dulceata deoarece necesita multa rabdare dar rezultatul este cu siguranta delicios.
Dulceata de caise verzi Dulceata de caise verzi
Dulceata de caise verzi este poate piatra de incercare pentru orice gospodina deoarece caisele trebuiesc culese intr-un anume moment pentru a pute fi facute dulceata.
Dulceata de portocale Dulceata de portocale
Dulceata de portocale are o aroma exotica aroma delicata foarte aromata care cu siguranta si pe placul dvs.
Dulceata de gutui Dulceata de gutui
Gutuile se numara printre ultimele fructe ale toamnei, si, pentru a pastra esenta toamnei cat mai mult timp, va propunem o reteta de dulceata de gutui. Dulceata aramaie va da savoare zilelor de iarna si va va incanta papilele gustative.
Dulceata de pepene galben Dulceata de pepene galben
Dulceata de pepene galben este o dulceata aromata si foarte indragita de copii. Este ideala atat la micul dejun, ca gustare dar e ideala si la prepararea prajiturilor si torturilor.
Dulceata de struguri Dulceata de struguri
Dulceata de struguri ofera pe langa aroma dellicioasa si o diversitate pe masura in sensul ca se poate prepara atat din struguri rosii cat si din struguri albi, gustul fiind la fel de delicios.

Conserve si Muraturi de azi

Praz condimentat pentru iarna Praz condimentat pentru iarna
Prazul condimentat pentru iarna este mai degraba murat, dar foarte gustos si apetisant.
Rosii siciliene cu busuioc Rosii siciliene cu busuioc
Rosiile siciliene cu busuioc nu trebuie sa lipseasca din camara, pentru ca ele fac din clasicele paste o masa delicioasa.