Compot de prune

Toamna, odata cu intrarea in sezonul prunelor, poti pregati un compot de prune pe care sa-l conservi pentru iarna sau sa-l consumi imediat. Ai nevoie doar de putine ingrediente si maxim o jumatate de ora pentru preparare.

4.5 stars based on 35 reviews
  • Compotul de prune este acrisor dar foarte gustos. Compotul de prune este acrisor dar foarte gustos.
  • Compotul de prune se poate folosi si pentru prepararea prajiturilor si torturilor. Compotul de prune se poate folosi si pentru prepararea prajiturilor si torturilor.
  • O portie de compot de prune este tot ce va trebuie ca sa va relaxati. O portie de compot de prune este tot ce va trebuie ca sa va relaxati.

Ce ingrediente se folosesc?

  • 250 g prune
  • 5 linguri cu zahar
  • zahar vanilinat
  • apa (pentru o sticla de 1 l)

Cum se prepara?

  1. Se spala fructele, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg, se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic cu zahar vanilinat, se acopera cu apa rece si se leaga sticla cu celofan pus in doua. 
  2. Se pune compotul sa se pas­teurizeze in bain-marie 1 ora din momentul in care a in­ceput apa sa fiarba. Se lasa sa se raceasca si a doua zi se pune in camara, la loc uscat si rece.

VARIANTA 2

    INGREDIENTE:

  • 4 kg prune brumarii
  • 3 litri apa
  • 25 linguri zahar
  • 10 cuisoare
  • 4 plicuri zahar vanilat

    MOD DE PREPARARE:

  1. Se spala bine borcanele, dupa care se introduc in cuptor, se aprinde focul si se lasa sa se sterilizeze. Dupa cateva minute se racesc borcanele in cuptor.
  2. Intre timp, se spala prunele si se curata de codita. Se folosesc prunele sanatoase nu foarte tari.
  3. Intr-o  oala se pune la fiert apa cu zaharul si cuisoarele. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga prunele,se amesteca (numai cu o lingura de lemn), se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se dau deoparte.
  4. Dupa ce s-a racit compotul, se toarna in borcane cat sa se umple trei sferturi. Se infileteaza capacele strans si se acopera cu o patura pana a doua zi, dupa care se pun in camara sau in beci, la loc racoros.

Vezi retete similare

Compot de prune-varianta 3 Compot de prune-varianta 3
Daca tot e sezonul prunelor de ca sa nu puneti in camara si cateva borcane de compot de prune care sa va aduca aminte de toamna si toate bunatatile ei?
Prune conservate in zahar cu aspirina Prune conservate in zahar cu aspirina
Prunele conservate in zahar cu aspirina sunt delicioase si se folosesc foarte mult in zilele de post pentru prepararea multor feluri de mancare delicioase.
Gem de prune brumarii Gem de prune brumarii
Gemul de prune are un gust dulce acrisor pe care il pastreaza mult timp, si culoare rubinie sau rosu - inchis, in functie de timpul de fierbere. Gemul de prune poate fi consumat ca atare sau la diferite prajituri, clatite, orez cu lapte, gris cu lapte etc
Magiun de prune Magiun de prune
Daca doriti sa incercati o reteta clasica de magiun traditional incercati si aceasta reteta de magiun cu prune care va va incanta.
Dulceata de prune decojite Dulceata de prune decojite
Dulceata de prune este o dulceata foarte gustoasa datorita faptului ca se poate consuma ca atare sau se poate folosi la prepararea prajiturilor si torturilor.
Marmelada de pere prune si mere Marmelada de pere prune si mere
Marmelada de pere prune si mere ofera un gust deosebit intr-o combinatie de zile mari. Marmelada de pere prune si mere este ideala atat la micul dejun cat si la prepararea prajiturilor.
Marmelada de prune decojite Marmelada de prune decojite
Marmelada de prune decojite este o marmeĀ­lada fina, care se foloseste ca umplutura pentru fursecuri sau torturi din biscuiti sau piscoturi.
Conopida cu prune Reinglote in saramura Conopida cu prune Reinglote in saramura
Conopida cu prune Reinglote in saramura se servesc mai ales de Craciun alaturi de mancarurile de porc mai grase sau picante, inlaturand senzatia de greata de la mancare.
Prune murate Prune murate
Prunele murate sunt ideale ca salata alaturi de o friptura la gratar....
Magiun de prune- varianta 2 Magiun de prune- varianta 2
Magiunul este un preparat de toamna pe care il puteti pastra in camara chiar si 2 ani.

Conserve si Muraturi de azi

Ardei umpluti cu varza Ardei umpluti cu varza
Ardeii umpluti cu varza sunt nemaipomeniti a salata alaturi de un fel principal gustos.
Ciuperci murate- varianta 2 Ciuperci murate- varianta 2
Ciupercile murate sunt delicioase iarna atat la prepararea mancarii cat si in salate sau la garnitura.