Caltabosi

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Caltabosii nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun, fiind foarte apreciati si gustosi.

Ingrediente

    • 1,500 kg ficat, inima, plamini, splina
    • 1 kg carne ramasa de la fasonare sau de la ceafa
    • 100 gr orez
    • 300 gr ceapa
    • piper macinat
    • sare
    • intestine groase

Instructiuni de preparare

  1. Ficatul, inima, plaminii si splina se pun la fiert impreuna, iar carnea se pune la fiert separat. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, se inabusa in putina untura sau cu slanina proaspata, taiata marunt. Orezul se alege, se spala si se pune la fiert pina se umfla, apoi se scurge si se clateste cu apa rece.
  2. Carnea si organele, dupa ce au fiert si s-au racit, se trec prin masina de tocat carne si in pasta obtinuta se adauga orezul, ceapa inabusita bine (calita) si condimente dupa gust. Se amesteca bine componentele, obtinind o compozitie omogena, cu care se umple intestinul gros.
  3. Umplerea caltobosilor.La masina de tocat carne se adauga un dispozitiv special, prevazut cu o pilnie de umplut cirnati, care se gaseste in comert, adaptat la marimea (numarul) masinii de tocat. Se trece tot intestinul prin pilnie, lasindu-se capatul (legat cu o ata) putin afara. Umplerea se realizeaza lent, pentru a nu se indesa compozitia, legindu-se din loc in loc cu o sforicica, sau se umplu bucati de caltabosi mai scurte, de 20 — 30 cm.
  4. Caltabosii umpluti se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30 - 40 minute, in timpul fierberii se inteapa cu un ac gros in locurile umflate, pentru a nu plesni intestinul. In acelasi timp, odata cu intepatul se verifica si starea de fierbere a continutului: daca sint fierti, iese din caltabos zeama albicioasa, iar daca zeama este roscata, inca nu sint
    suficient fierti si mai trebuie sa fiarba.
  5. Caltabosii fierti se scot intr-un vas cu apa rece, iar dupa racire, se pun pe o planseta pentru
    zvintat. Dupa aceasta operatie se pot afuma, cu fum rece. Se pastreaza la rece, se recomanda sa se serveasca ca gustari la mesele principale, cu mustar.

Recomandari

Aperitive