Cozonac trandafir cu stafide- varianta 2

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Cozonacul trandafir cu stafide este un preparat specific mai ales sarbatorilor de iarna. Gustos si usor de preparat il puteti face ori de cate ori doriti un desert gustos de casa.

Ingrediente

    • 600 gr faina
    • 170 gr zahar pudra
    • 2 oua
    • 1 plic drojdie uscata
    • 100 gr unt
    • coaja rasa de lamaie si portocale
    • 220 ml lapte
    • 1 lingurita esenta de rom
    • 2 pliculete zahar vanilat
    • 110 gr stafide
    • sare
     

Instructiuni de preparare

  1. Se cerne faina de doua-trei ori, laptele se incalzeste putin, apoi  se amesteca cu za­harul, zaharul vanilat, esenta de rom si coaja de lamaie si de portocala.
  2. Ouale se bat cu praful de sare. Stafi­dele se pun la inmuiat in putin coniac sau apa calduta cat sa le acopere. Se amesteca faina cu plicul de drojdie usca­ta, cu untul la temperatura camerei, cu ouale batute si laptele. Coca rezultata se framanta bine, circa 45 de minute, dupa care se acopera cu un prosop si se lasa la crescut aproximativ o ora.
  3. In timp ce aluatul creste, stafidele se pun la scurs. Se unge masa de lucru cu putin ulei, la fel si ambele maini, se intinde aluatul in foaie, folosind podul palmelor, se presara stafidele si se face sul. Se taie sulul format in 7 bucati egale.
  4. Se ia o cratita mai larga si cu pereti mai josi, se unge cu ulei, se tapeteaza cu hartie de copt, se pune o bucata de aluat in mijloc si se completeaza pe margini cu restul bucatilor de aluat. Se lasa din nou la crescut, acoperit, pana creste suficient, se unge cu ou batut, se presara deasupra putin zahar tos, se da la cuptor aproximativ 45-50 de minute (in cuptorul incalzit in prealabil), la foc mic, fara a deschide usa cuptorului primele  20 de minute.
  5. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa in forma 20 de minute, apoi se transfera pe un gratar pana se raceste.

Recomandari

Panificatie