Cozonac moldovenesc

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Cozonacii moldovenesc sunt cei mai buni si aromati cozonaci, tocmai de aceea reteta este una complexa, rezultatele fiind pe masura.

Ingrediente

    • 1 kg faina plus 4 linguri
    • 10 galbenusuri
    • 30 gr drojdie de bere
    • 100 gr untura
    • 200 ml ulei
    • 1 lingurita cu sare
    • 300 gr zahar tos
    • 1 lingura cu zahar farin
    • vanilie
    • 300 gr nuci macinate
    • 2 linguri cu rom
    • 100 gr stafide
    • 1 lingura cu cacao
    • 3 linguri cu zahar
    • 500 ml lapte + 250 ml (pentru oparit faina)

Instructiuni de preparare

  1. Cerni faina intr-un vas adanc si o incalzesti in cuptor, la foc mic. In 500 ml lapte pus in vas, pe foc mic, adaugi zaharul, amesteci si lasi sa se racoreasca.
  2. Cu 250 ml lapte clocotit amesteci 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat). Freci drojdie de bere cat o nuca cu o lingura de zahar, pui pasta obtinuta peste faina oparita, amesteci si lasi pe marginea plitei la dospit.
  3. Galbenusurile, peste care ai pus sare, le bati cu furculita, le pui peste faina, adaugi maiaua crescuta si incepi framantatul. Pui laptele caldut peste faina, amesteci intai bine ouale in aluat, framanti 15 minute, dupa care adaugi ulei pus cate putin si untura de porc proaspata. Framanti o ora, adunand aluatul spre centrul vasului de framantat. Lucrezi la temperatura ridicata, si framanti cel putin 45 de minute sau cel mult o ora. Este gata atunci cand aluatul face basici. Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamaie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma o adaugi in lapte, inainte de a incepe framantatul.
  4. Cat timp aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, treci nucile prin masina de tocat, le amesteci intr-un vas cu 250 gr zahar tos, cu stafide, 2 linguri de rom si cacao cernuta proaspat. Amestecul il intinzi pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime.
  5. Rulezi foaia de aluat ca un sul, pe care-l pui intr-o tava unsa cu grasime. Lasi tava pe marginea plitei inca o ora, dupa care pui cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca. Faci focul mare, pentru 30 de minute, si coci fara sa inchizi ermetic usa aragazului.
  6. Cand bagi cozonacii in cuptor ii ungi cu ou, presari pe toata suprafata zahar tos si parfumezi cu putina vanilie. Restul de vanilie o amesteci cu o lingura de zahar farin si o cerni impreuna peste cozonacii calzi. Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decat in camere aerisite si
    curate, inveliti in hartie.

Recomandari

Panificatie