Cozonac cu umplutura de mac

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Cozonacul cu umplutura de mac este un desert aromat specific sarbatorilor de iarna, care nu poate lipsi de pe masa de Craciun,

Ingrediente

    • 500 gr faina
    • 150 gr zahar
    • 250 ml lapte caldut
    • 2 plicuri zahar vanilat
    • 4 linguri suc de lamaie
    • 110 gr unt moale
    • 2 galbenusuri
    • 40 gr drojdie uscata
    • 150 gr zahar pudra
    • sare

    PENTRU UMPLUTURA:

    • 31/2 linguri cu unt
    • 3 linguri miere de albine
    • esenta de vanilie
    • 450 gr mac
    • 225 gr zahar
    • 1 ou
    • esenta de migdale

Instructiuni de preparare

  1. Freaca spuma untul cu zaharul, vanilia si galbenusurile. Incorporeaza laptele, faina amestecata cu drojdia si putina sare, apoi acopera cu un servet curat si lasa la crecut 2 ore, intr-un loc cald.
  2. Pune macul intr-un vas, acopera-l cu apa rece si amesteca.Scurge apa si repeta operatiunea. Dupa ce-l scurgi, pune-l intr-un vas impreuna cu apa fierbinte, cat sa il acopere, apoi la foc mic, vreo 40 de minute.
  3. Scurge-l bine de apa si caleste macul 15 minute in untul topit impreuna cu zaharul si mierea de albine. Aromatizeaza dupa gust, apoi lasa umplutura sa se raceasca.
  4. Imparte aluatul si intinde foi pe o suprafata tapetata cu faina. Asaza umplutura si ruleaza, apoi unge cozonacii cu ou si pune-i in tavi unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt. Lasa-i sa creasca 30 de minute, apoi coace-i in cuptorul incins, la foc potrivit 60 de minute.
  5. Pentru glazura, freaca zaharul pudra cu sucul de lamaie sau de portocala pana se omogenizeaza. Intinde glazura pe cozonacii raciti, lasa-i o ora ca sa se intareasca glazura, apoi ii poti felia si servi.

Recomandari

Panificatie