Gaina in sos de vin

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Gaina in sos de vin este o mancare aromata, gustoasa pe care o puteti prepara a mesele in familie de la sfarsitul saptamanii.

Ingrediente

    • pieptul si copanele de la o gaina mare
    • 2 linguri cu faina
    • sare
    • 3 cepe de apa
    • boia de ardei dulce si iute
    • 500 ml vin alb
    • 4-5 rosii mici
    • 175 ml ulei sau grasime de pasare
    • 175 gr smantana

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 6-8 persoane

  1. Cureti gaina de fulgi si tuleie, o speli, o treci prin flacara si o freci cu malai ca sa-i dai culoare si sa-i scoti gustul de parleala. Golesti gaina, o speli iar si o desfaci. Opresti pieptul si copanele pentru mancare, pui restul (fara gheare) la foc cu apa cat sa acopere carnea, dai in clocot, arunci apa, speli carnea si umpli iar oala cu apa rece. Faci ciorba pe care o acresti cu zeama de varza sau cu agurida, si pe care o servesti ca felul I.
  2. Pieptul il desfaci in bucati mai mari, il subtiezi cu batatorul de lemn, sarezi, dai prin faina si prajesti in grasime incinsa (ulei sau grasime de pasare). La fel faci si cu cele 2 copane, pe care le tai in cate doua bucati si le prajesti.
  3. Strecori grasimea in alta cratita cu pereti inalti.
    Pui carnea in grasime dupa ce ai tocat cepele, ai pus boia dulce si iute si ai pus putina sare. Peste carne si ceapa pui 1 ceasca de apa, acoperi cratita si fierbi inabusit 10 minute incerci carnea si pui vinul cand furculita intra usor in friptura.
  4. Lasi 15 minute la foc mic, pui rosiile decojite, dar intregi, in sos, fierbi 30 de minute ca sa nu aiba prea mult sos. Torni smantana cand tragi cratita de pe foc si servesti fierbinte, cu paine sau cu mamaliguta calda, si un pahar cu vin alb demisec.

Recomandari

Mancaruri