Parfe de mere

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Parfeul de mere este un desert aromat care va va aduce aminte de merele coapte cu scortisoara ale bunicii.

Ingrediente

    PENTRU BLAT:

    • 1 1/4 lingurita praf de copt
    • 1/2 lingurita scortisoara
    • 1/2 lingurita ienibahar
    • 270 gr zahar brun
    • 1 ou
    • 320 gr faina
    • 1/2 lingurita sare
    • 1/3 lingurita cuisoare
    • 120 gr unt
    • 2 linguri cu melasa
    • 230 gr iaurt

    PENTRU CARAMEL:

    • 230 gr zahar
    • 280 ml frisca lichida
    • 230 ml apa
    • 1 1/2 batoane de scortisoare

    PENTRU CREMA DE MERE:

    • 8 mere
    • 100 gr zahar brun
    • 120 gr unt
    • 120 gr zahar
    • 1 litru frisca lichida

Instructiuni de preparare

  1. Pentru blat, amesteca intr-un vas faina cu praful de copt, sarea, prafurile de scortisoara, cuisoare si ienibahar. Separat, freaca untul cu zaharul brun, melasa si oul pana se obtine o spuma. Amesteca ingredientele uscate cu crema de unt si iaurtul scurs de zer. Pune compozitia intr-o tava termorezistenta tapetata cu hartie de copt si coace-o 25 de minute pana se intareste la suprafata, apoi las-o sa se raceasca.
  2. Pentru caramel, pune pe foc zaharul cu apa pana se obtine un sirop. Amesteca si lasa pana ce capata culoarea caramelului si s-a ingrosat putin. Da deoparte, adauga frisca lichida si batoanele de scortisoara si omgenizeaza compozitia. Pune din nou pe foc si lasa pana se intareste putin, apoi lasa sa se raceasca.
  3. Pentru crema de mere, topeste 4 linguri cu unt si jumatate din merele curatate si taiate. Amesteca usor, iar cand au capatat o culoare aramie, pune jumatate din cantitatile de zahar alb si brun si tine pe foc pana se caramelizeaza. Pune-le intr-un castron si repeta operatiunea cu  cantitatile ramase pentru crema de mere.
  4. Adauga cate 2 linguri cu caramel in fiecare cupa pregatita, apoi cate una cu crema de mere caramelizate si 2-3 linguri cu frisca. Deasupra,pune cate o bucata usor sfaramata din blatul portional in 6 sau 8. Repeta randurile pana la umplerea cupelor ultimile randuri sa fie de frisca si sos caramel, apoi le poti servi.

Recomandari

Deserturi