Inghetata cu cafea si nuci

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Inghetata cu cafea si nuci este o inghetata pe care o puteti servi cu succes si la aniversari sau la mesele festive.

Ingrediente

    • 1 litru smantana grasa
    • 50 gr miez de nuca
    • 1 ou
    • 40 gr cafea macinata fin
    • 100 gr zahar tos
    • 3 galbenusuri
    • 250 ml apa
    • 50 gr bomboane fine de ciocolata cu lichior
    • 150 gr frisca batuta

Instructiuni de preparare

  1. In ajun se pune forma pentru inghetata in congelator. 
  2. Intr-o craticioara se bat galbenusurile cu oul intreg si se adauga zaharul in ploaie, amestecand mereu. Se pune jumatate din cantitatea de smantana peste acest amestec, se asaza craticioara pe foc foarte mic si se lasa la fiert, pe bain-marie, batand mereu cu o lingura, pana ce crema se ingroasa si se prinde de lingura. Se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. 
  3. Se pune cafeaua intr-un vas si se toarna peste ea apa clocotita. Se lasa 15 mi¬nute acoperita, apoi se strecoara. Se tin nucile cateva minute in cuptorul incins, apoi se zdrobesc marunt. 
  4. Crema preparata inainte si racita se imparte in doua. O parte se amesteca cu cafeaua strecurata, cealalta parte se amesteca cu nucile. Cele doua creme se pun in vase separate si se dau la racit pana se intaresc. 
  5. Dupa  1 ora, se scot din frigider si se bat bine cu telul ca sa se omogenizeze. Smantana ramasa se bate foarte bine, intr-un vas, pana se intareste, apoi se imparte in doua si se amesteca, jumatate in crema de cafea, jumatate in crema cu nuci. Se pun cele doua creme in vase separate si se dau la congelator. Dupa 1 ora se scot cele doua creme din congelator si se bat din nou cu telul. 
  6. Crema cu nuci se pune intr-un vas la congelat. Cu crema de cafea se tapeteaza peretii unei forme pentru inghetata si se indeasa bine cu o lingura udata cu apa. Se pune si aceasta forma in congelator. Dupa 1 ora se scoate crema de nuci si se umple cu ea forma tapetata cu crema de cafea, dupa ce a fost batuta cu telul. Se tine inghetata in congelator timp de cel pufin 4 ore. inainte de a servi, se scoate forma din frigider, se inmoaie in apa calda si se rastoarna pe un platou. Se orneaza cu frisca si bomboane de cafea cu lichior.

Recomandari

Deserturi