Zacusca de vinete cu masline

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Zacusca de vinete cu masline este de nelipsit din camara cu produse pentru iarna a oricarei gospodine. Este delicioasa si foarte apreciata de pofticiosi.

Ingrediente

    • 10 kg vinete
    • 5 kg gogotari
    • 500 ml ulei
    • 2 kg ceapa
    • 300 gr masline
    • 2 kg rosii
    • 4-5 foi de dafin
    • 2 linguri cu sare
    • 1 lingura plina cu piper boabe
    • 3-4 linguri cu zahar

Instructiuni de preparare

  1. Se spala vinetele, se coc in cuptorul aragazului (ast­fel nu mai au miros de fum) sau pe un gratar pus pe jar. Se intorc legumele des, se curata de coaja cat sunt fier­binti, se rup fasii si se lasa la scurs 2-3 ore. Se coc gogosarii in aceleasi conditii, se strang in lighean si se curata cand s-au racit Se taie fasii subtiri si se lasa la scurs, apoi se toaca marunt (sau se lasa asa).
  2. Cat se scurg legumele coapte se curata ceapa, se taie in doua, se tine in apa rece 15 minute, apoi se toaca marunt si se pune in vas mare cu 500 m1 ulei. Vasul se pune pe foc mic pentru ca ceapa sa fiarba in sucul ei si sa nu se ingalbeneasca sau sa se prinda de vas.
  3. Se spala maslinele si se pun la fiert pentru 30 de minute in apa calda cat sa le acopere. Cand s-au racit se scot sam­burii, iar maslinele se pun sa fiarba cu ceapa. Rosiile se spala, se trec pe razatoare, iar pulpa obtinuta se amesteca omogen cu zaharul si sarea necesare. Se rastoarna peste ceapa care a fiert in ulei 30 de minute. Se toaca vinetele si gogosarii, se pun peste ceapa, tot acum se pun frunzele de da­fin si piper si se continua fierberea pana cand zacusca se tine de lingura. 
  4. Fiind fiarta cu ulei putin, aceasta zacusca nu va avea ulei deasupra (care devine nociv in timp) si nu va mirosi a fum. Va putea fi consumata si de persoanele cu probleme digestive. Zacusca se trece fierbinte in bor­cane curate si incalzite in cuptor, care se leaga cu celofan pus in doua si umezit in apa rece sau se capseaza cu ca­pace umezite cu alcool alimentar. Borcanele se pun in pa­turi unele langa altele, se acopera cu o perna si se tin asa 48 ore, dupa care se pun in camara bine aerisita.

Recomandari

Conserve si Muraturi