Zacusca de vinete cu ghebe

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Zacusca de vinete cu ghebe este foarte delicioasa avand un gust aparte daorita ghebelor. Servita in orice sezon, atat in post cat si in zilele de sarbatoare ofera o masa de neuitat.

Ingrediente

    • 6 kg vinete
    • 3 kg gogosari
    • 2 kg ghebe
    • 1 capatana de usturoi
    • 2 kg ceapa
    • 2 kg rosii
    • 500 ml ulei
    • 1 lingura cu sare
    • 4-5 foi de dafin
    • 1 lin­gura cu piper boabe

Instructiuni de preparare

  1. Se spala vinetele si ardeii gogosari, se lasa la scurs, apoi se coc in tava aragazului sau intr-o tava pentru pla­cinta (din aluminiu sau alt aliaj) pusa direct pe jar. Vine­tele se intorc des, ca sa nu ramana crude, se scot pe o ma­sa si se curata cat sunt fierbinti. Se umezeste mana cu apa rece sau se foloseste o manusa medicinala. Astfel pregatite vinetele se racesc pe o strecuratoare 30 de minute, apoi se rup fasii, se curata de seminte, se pun iar la scurs pentru 4-5 ore. Este cea mai dificila operatie din tehnica pregatirii zacuscai. 
  2. Cat se scurg vinetele se coc ardeii in acelasi fel, se strang in lighean si se acopera vasul 1 ora, dupa care se curata de coaja si seminte, se taie felii pe lungimea arde­iului si se lasa la scurs. Se curata ceapa de foile uscate, se taie in doua, se lasa in apa rece 10 minute, apoi se toaca marunt ca pentru mancare. Se pune ceapa in vas smaltuit cu fund dublu sa se caleasca la foc mic in 500 ml ulei. Dupa 30 de minute se pun ardeii peste ceapa si se lasa in acelasi vas sa fiarba impreuna. 
  3. Se curata ghebele de frunze, se inlatura partea coditelor care a stat in pamant, se spala in 2-3 ape caldute si se lasa in apa clocotita pentru30 de minute. Se spala din nou cu apa rece, se toaca nu prea marunt, iar ghebele mici se lasa intregi. Astfel pregatite, ghebele se pun peste ceapa si ardei si se continua fierberea Se spala rosiile, se rup bucati, se dau prin masina separatoare sau se curata de pielita si se trec pe razatoare. Produsul obtinut se toarna peste ceapa, ardei si ghebe, se omogenizeaza, se sareaza si se condimenteaza amestecul cu piper boabe, usturoi tocat, foi de dafin si boia de ardei iute (facultativ). Vasul in care fierbe zacusca trebuie sa aiba 10-12 litri. Cand amestecul incepe sa fiarba, se pun in vas vinetele tocate sau rupte fasii. 
  4. Zacusca se scade la cuptor sau pe plita, lafoc potrivit Se amesteca des, cu o lingura mare de lemn in vas, pentru ca produsul sa nu se afume sau sa se arda. Se spala borcanele cu apa calda si detergent, se limpezesc cu multa apa rece, se usuca in cuptor si se umplu cu zacusca fierbinte. 
  5. Borcanele se inchid (cu celofan umezit, pus in doua, sau cu capace spalate cu apa fierbinte si umezite cu tuica sau spirt alb), se invelesc in paturi pentru 24-30 ore, apoi se eticheteaza si se asaza in camara bine aerisita, unde nu se umbla des. Nu se muta borcanele din loc pana in momentul folosirii.

Recomandari

Conserve si Muraturi