Peltea de mere- varianta 2

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Pelteaua de mere este aromata, gustoasa si foarte usor de preparat, ea fiind baza multor dulciuri de casa.

Ingrediente

    • 3 kg mere acrisoare
    • 5 litri apa
    • 1,350 kg zahar
    • 1/2 baton de vanilie

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 4 borcane

Timp de preparare 5 ore

  1. Speli bine merele si le cureti de codite, apoi le tai in jumatati. Le pui intr-o oala de 10 litri si le acoperi cu apa. Le fierbi la foc mic, timp de 2 ore.
  2. Dupa ce apa a scazut la un sfert din volumul initial, strecori zeama printr-un tifon. Fierbi lichidul obtinut impreuna cu zaharul si batonul de vanilie la foc iute, timp de aproximativ 30 de minute.
  3. Intre timp, speli si sterilizezi in cuptor borcane cu volumul de cel mult 350 ml. Dupa ce ai probat daca pelteaua se leaga, asezi borcanele pe lame de cutit si torni incet pelteaua fierbinte. Cand continutul borcanelor s-a racit complet, le legi cu celofan dublu si le depozitezi in camara.

Merele folosite pentru peltea nu trebuie sa fie de cea mai buna calitate, dar trebuie sa fie sanatoase, nelovite si fara pete.
Daca merele sunt prea dulci, adauga la sfarsit putina zeama de lamaie. Nu arunca merele ramase de la peltea! Prepara fie o marmelada din 300 gr zahar si merele fierte, pasate prin sita, fie o pasta pentru umplut foi de prajitura coapte pe dosul tavii, adaugand zahar si scortisoara dupa gust.

Recomandari

Conserve si Muraturi