Gem de caise

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Gemul de caise este cel mai cunoscut si apreciat gem. Se poate consuma ca atare sau pe clatite sau de ca nu in prepararea tartelor.

Ingrediente

    • 3 kg caise coapte
    • 1 kg zahar
    • 1/2 lamaie

Instructiuni de preparare

  1. Se spala fructele si se curata de samburi. Se rup in doua si se pun intr-un vas mai mare, acoperite cu 1 kg de zahar si se lasa 10 ore sa stea in frigider sau in camara. Se pune vasul pe foc mic, apoi pe foc viu si se fierbe ames­tecul 2 ore, spumuind din cand in cand. Cand gemul se inchide la culoare se poate stoarce deasupra lui zeama de Ia o jumatate de lamaie.
  2. Se scade in cuptor sau pe flacara mica, pe care s-a pus o tabla groasa. Se pune gemul fierbinte in borcane curate si incalzite in cuptor, care se leaga, apoi se invelesc in paturi si se lasa asa o zi si o noapte. Se eticheteaza si se pun borcanele in camara, unde se pastreaza la loc uscat si intunecos.

Recomandari

Dulceata de caise-varianta 2

Caisele sunt unele dintre cele mai gustoase fructe. Din ele poti obtine dulceturi si gemuri aromate. Dulceata de caise este potrivita pentru diverse prajituri si ca umplutura pentru clatite.

30 min
4 servings

Serbet de caise

Serbetul de caise are o aroma delicata foarte aromata data de samburii de caise. Serbetul de caise se serveste ca decor al diferitlor prajituri sau in prepararea fursecurilor.

30 min
4 servings

Peltea de caise

Pelteaua de caise este mai aromata si mai fina, daca caisele sunt foarte coapte si moi.

30 min
4 servings

Nectar de caise- varianta 2

Nectarul de caise este o bautura care nu poate lipsi din camara, pentru ca este delicios si se prepara foarte usor.

30 min
4 servings

Marmelada de caise

Marmelada de caise se poate prepara atat din fructe coapte cat si din fructe verzi. Gustul acrisor al marmeladei de caise este potrivit pentru clatite si tarte cu diverse umpluturi.

30 min
4 servings

Conserve si Muraturi