Dulceata de afine

(4 reviews)
 • Serves: 4 people
 • Prep Time: 30 min
 • Cooking: 2 hours
 • Calories: 632 kcal
Print

Dulceata de afine este poate cea mai rafinata dulceata deoarece necesita multa rabdare dar rezultatul este cu siguranta delicios.

Ingrediente

  • 1 kg zahar
  • 500 ml apa
  • 1 lamaie
  • 1,5 kg afine bine coapte.

Instructiuni de preparare

 1. Se foloseste un vas inox , in lipsa acesteia se foloseste o cratita cu pereti inalti, cu fund dublu. Se pune zaharul acoperit cu doua cani de apa rece, se lasa pe foc mic pana cand se topeste zaharul, apoi se face focul mare si se lasa sa fiarba pana cand siropul devine bob legat: o lingurita cu sirop se pune in picaturi mici pe suprafata unei farfurii de portelan. Daca siropul ramane asa cum l-am pus si forma picaturii nu se lateste, putem pune fructele.
 2. Se curata afinele de codite, se spala in mai multe ape, se pun in siropul legat Se lasa 10 minute pe marginea plitei, pentru ca sucul fructelor sa treaca in sirop, apoi se pune vasul pe foc. Se parfumeaza cu felii de lamaie si coaja rasa de lamaie. Se fierbe la foc tare, luand mereu spuma.
 3. Este gata cand siropul este legat, sau atunci cand fierberea devine o forfoteala continua. Se trage vasul de pe foc, se acopera cu prosop curat, umezit in apa rece si se lasa pe a doua zi, sa fie pusa in borcane. Se capseaza borcanele, se pastreaza la loc aerisit si intunecat.

Recomandari

Dulceata de fructe de soc

Dulceata de fructe de soc se aseamana la aspect cu cea de afine numai ca are o aroma total diferita. Daca cea de afine este dulce dulceata de flori de soc este un pic acrisoara dar e la fel de gustoasa.

30 min
4 servings

Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri este foarte aromata, si se foloseste mai ales la prepararea dulciurilor.

30 min
4 servings

Dulceata de chitra -fruct obtinut din lamai altoit

Dulceata de chitra nu este chiar atat de des intalnita in camarile gospodinelor dar gustul ei este foarte aromat si delicios.

30 min
4 servings

Dulceata de struguri

Dulceata de struguri ofera pe langa aroma dellicioasa si o diversitate pe masura in sensul ca se poate prepara atat din struguri rosii cat si din struguri albi, gustul fiind la fel de delicios.

30 min
4 servings

Dulceata de agrise

Dulceata de agrise se poate prepara atat din agrise verzi cat si coapte gustul fiind la fel de delicios si dulce.

30 min
4 servings

Conserve si Muraturi