Compot de prune

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Toamna, odata cu intrarea in sezonul prunelor, poti pregati un compot de prune pe care sa-l conservi pentru iarna sau sa-l consumi imediat. Ai nevoie doar de putine ingrediente si maxim o jumatate de ora pentru preparare.

Ingrediente

    • 250 g prune
    • 5 linguri cu zahar
    • zahar vanilinat
    • apa (pentru o sticla de 1 l)

Instructiuni de preparare

  1. Se spala fructele, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg, se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic cu zahar vanilinat, se acopera cu apa rece si se leaga sticla cu celofan pus in doua. 
  2. Se pune compotul sa se pas­teurizeze in bain-marie 1 ora din momentul in care a in­ceput apa sa fiarba. Se lasa sa se raceasca si a doua zi se pune in camara, la loc uscat si rece.

VARIANTA 2

    INGREDIENTE:

  • 4 kg prune brumarii
  • 3 litri apa
  • 25 linguri zahar
  • 10 cuisoare
  • 4 plicuri zahar vanilat

    MOD DE PREPARARE:

  1. Se spala bine borcanele, dupa care se introduc in cuptor, se aprinde focul si se lasa sa se sterilizeze. Dupa cateva minute se racesc borcanele in cuptor.
  2. Intre timp, se spala prunele si se curata de codita. Se folosesc prunele sanatoase nu foarte tari.
  3. Intr-o  oala se pune la fiert apa cu zaharul si cuisoarele. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga prunele,se amesteca (numai cu o lingura de lemn), se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se dau deoparte.
  4. Dupa ce s-a racit compotul, se toarna in borcane cat sa se umple trei sferturi. Se infileteaza capacele strans si se acopera cu o patura pana a doua zi, dupa care se pun in camara sau in beci, la loc racoros.

Recomandari

Compot de prune-varianta 3

Daca tot e sezonul prunelor de ca sa nu puneti in camara si cateva borcane de compot de prune care sa va aduca aminte de toamna si toate bunatatile ei?

30 min
4 servings

Gem de prune brumarii

Gemul de prune are un gust dulce acrisor pe care il pastreaza mult timp, si culoare rubinie sau rosu - inchis, in functie de timpul de fierbere. Gemul de prune poate fi consumat ca atare sau la diferite prajituri, clatite, orez cu lapte, gris cu lapte etc

30 min
4 servings

Dulceata de prune decojite

Dulceata de prune este o dulceata foarte gustoasa datorita faptului ca se poate consuma ca atare sau se poate folosi la prepararea prajiturilor si torturilor.

30 min
4 servings

Marmelada de prune decojite

Marmelada de prune decojite este o marme­lada fina, care se foloseste ca umplutura pentru fursecuri sau torturi din biscuiti sau piscoturi.

30 min
4 servings

Compot de gutui

Va oferim cu drag reteta traditionala romaneasca de compot de gutui. Acest compot deosebit de aromat este delicios atat proaspat cat si conservat!

30 min
4 servings

Conserve si Muraturi