Gomboti cu prune

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Gombotii cu prune sunt niste gogosele dulci cu prune, aromate, gustoase si foarte usor de preparat.

Ingrediente

    • 150 ml apa
    • 250 gr gris
    • 4 linguri faina
    • 200 gr pesmet
    • prune spalate, fara samburi
    • 250 gr unt/margarina
    • 4 oua
    • arome: zahar vanilat, scortisoara
    • 30 gr unt pentru rumenit pesmetul

Instructiuni de preparare

  1. Apa, sarea si untul/margarina se pun intr-un vas si se asaza pe foc. Cand untul s-a topit complet si apa clocoteste, se adauga grisul, amestecand continuu, pana se ingroasa si lichidul este complet absorbit. Se da deoparte si se lasa la racit.
  2. Intre timp, se topeste untul intr-o cratita neaderenta, se adauga pesmetul si se rumeneste usor. Se trage de pe foc si se amesteca cu zahar tos si arome, dupa gust. Trebuie sa se tina cont ca aluatul nu este dulce deloc, doar zaharul din pesmet va da gustul de dulce al gombotilor. Dupa ce grisul s-a racit, i se adauga ouale si faina. Se framanta rapid si aluatul este gata.
  3. Se pune apa la fiert intr-un vas incapator. Prunele spalate si curatate se rup in doua, daca sunt prea mari. Din aluat se rup bucati de marimea unei nuci mari, care se aplatizeaza in palma, se asaza in mijloc pruna (in care se poate pune zahar cu vanilie si/ sau scortisoara). Se inchid marginile aluatului, acoperind bine pruna, si se lipesc.
  4. Se modeleaza gombotii in forma de bila, apoi se fierb toti in acelasi timp in apa clocotita, pana cand se ridica la suprafata. Se scot cu spumiera si se tavalesc imediat in pesmetul cu zahar. Se pot servi atat calzi, cat si reci.

Recomandari

Aperitive