Fasole facaluita

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Fasolea facaluita este un aperitiv de post, care este mai aromat si gustos daca este servit rece.

Ingrediente

    • 500 gr fasole boabe alba sau pestrita
    • 2 morcovi
    • 1 pastarnac
    • usturoi
    • 1 ceapa
    • 1 telina
    • sare
    • 2 cepe
    • 4 linguri cu ulei
    • 2 linguri cu bulion

Instructiuni de preparare

Ingrediente pentru 4-6 persoane

Timp de preparare 2 ore

  1. Alegeti fasolea bob cu bob, spalati cu apa rece, lasati-o acoperita cu apa rece 10-12 ore, dupa care aruncati apa si umpleti oala cu alta apa rece. Puneti vasul pe foc potrivit si cand apa a clocotit 5 min, scurgeti fasolea si umpleti cu 4 masuri de apa fierbinte (aveti in vedere masura pentru fasole).
  2. Lasati fasolea sa fiarba 30 de minute apoi adaugati: pastarnacul, morcovii, 1 ceapa, telina si 1/4 lingurita cu sare.
  3. Fierbeti acoperit pana cand legumele si fasolea se pot consuma. Scurgeti fasolea, pastrati zeama. Treceti legumele prin sita (metoda clasica), sau puneti 1/3 din fasole si restul legume intr-o oala smaltuita si mixati la turatie mica. Strangeti piureul intr-un castron. Procedati in acelasi fel cu restul fierturii. Cand ati terminat, impartiti piureul de fasole in 2 castroane ca sa lucrati mai usor.
  4. Curatati si zdrobiti cateii de usturoi pe rand, frecati cu 2 linguri de ulei, puneti putina sare si subtiati cu zeama de fasole. Turnati sosul de usturoi cate putin in castronul cu fasole facaluita, amestecati energic. Procedati la fel cu fasolea din al doilea castron.
  5. Faceti din ceapa tocata calita in 4 linguri cu ulei si stins cu bulion un sos scazut pe care-l turnati deasupra fasolei facaluite.
  6. Serviti ca aperitiv sau un fel de mancare langa paine feliata, castraveti murati si vin alb.

Recomandari

Aperitive